Veľká štúdia zistila, že riziko cukrovky po COVID stúpa

20.07.2022 Zdroj: nature.com Koronavírus

Ľudia, ktorí dostanú COVID-19, majú väčšie riziko vzniku cukrovky do roka, dokonca aj po miernej infekcii SARS-CoV-2, v porovnaní s tými, ktorí túto chorobu nikdy nemali, ukazuje rozsiahla štúdia na takmer 200 000 ľuďoch.

Výskum publikovaný v The Lancet Diabetes & Endocrinology začiatkom tohto mesiaca je jednou z rastúceho počtu štúdií, ktoré ukazujú, že COVID-19 môže zvýšiť riziko cukrovky u človeka niekoľko mesiacov po infekcii.

„Keď celá táto pandémia ustúpi, zostane nám dedičstvo tejto pandémie – dedičstvo chronických chorôb“, na ktoré nie sú systémy zdravotnej starostlivosti pripravené, hovorí spoluautor štúdie Ziyad Al-Aly, hlavný výskumník Veterans Affairs (VA) St Louis Healthcare System v Missouri.

Riziká zosilnené

Al-Aly a Yan Xie, epidemiológ tiež z VA St Louis Healthcare System, sa pozreli na lekárske záznamy viac ako 180 000 ľudí, ktorí prežili dlhšie ako mesiac po prekonaní COVID-19. Porovnali ich so záznamami z dvoch skupín, z ktorých každá zahŕňala približne štyri milióny ľudí bez infekcie SARS-CoV-2, ktorí používali systém zdravotnej starostlivosti VA, či už pred pandémiou alebo počas nej. Dvojica predtým použila podobnú metódu, aby preukázala, že COVID-19 zvyšuje riziko ochorenia obličiek, srdcového zlyhania a mŕtvice.

Najnovšia analýza zistila, že ľudia, ktorí mali COVID-19, mali o 40 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku cukrovky do roka ako veteráni v kontrolných skupinách. To znamenalo, že na každých 1 000 skúmaných ľudí v každej skupine pripadlo približne 13 v skupine COVID-19 s diagnostikovanou cukrovkou. Takmer všetky zistené prípady boli cukrovkou 2. typu, pri ktorej sa telo stáva odolným voči inzulínu alebo neprodukuje dostatok inzulínu.

Pravdepodobnosť vzniku cukrovky stúpala so zvyšujúcou sa závažnosťou COVID-19. Ľudia, ktorí boli hospitalizovaní alebo prijatí na intenzívnu starostlivosť, mali zhruba trojnásobné riziko v porovnaní s kontrolnými jedincami, ktorí nemali COVID-19.

Dokonca aj ľudia, ktorí mali mierne infekcie a žiadne predchádzajúce rizikové faktory cukrovky, mali zvýšené šance na rozvoj chronického stavu, hovorí Al-Aly. Z ľudí s COVID-19, ktorí sa vyhli hospitalizácii, sa u 8 ľudí z každých 1 000 skúmaných ľudí vyvinula cukrovka o rok neskôr v porovnaní s ľuďmi, ktorí neboli infikovaní. Ľudia s vysokým indexom telesnej hmotnosti, mierou obezity – a významným rizikovým faktorom pre diabetes 2. typu – mali viac ako dvojnásobné riziko vzniku cukrovky po infekcii SARS-CoV-2.

Globálna záťaž

Vzhľadom na mimoriadny počet prípadov COVID-19 na celom svete – 480 miliónov potvrdených prípadov a stále pribúda – by mierny nárast rizika cukrovky mohol zodpovedať drastickému nárastu počtu ľudí s diagnostikovanou chorobou na celom svete, ak budú pozorované trendy platiť, hovorí Jonathan Shaw, epidemiológ z Baker Heart and Diabetes Institute v Melbourne v Austrálii.

Zistenia sa však nemusia preniesť na iné skupiny ľudí. Americkí veteráni v štúdii boli väčšinou starší bieli muži, z ktorých mnohí mali zvýšený krvný tlak a nadváhu, čo ich vystavovalo vysokému riziku vzniku cukrovky, hovorí Gideon Meyerowitz-Katz, epidemiológ študujúci cukrovku na University of Wollongong v Austrálii. Ale toto riziko je oveľa nižšie u mladších ľudí a vyššie v niektorých iných etnických skupinách.

A je možné, že niektorí ľudia v kontrolnej skupine mali nezistený mierny alebo asymptomatický COVID-19, ale neboli nikdy testovaní, čo potenciálne skresľuje údaje, dodáva Al-Aly.

Iné faktory môžu tiež prispieť k zjavnému nárastu cukrovky u ľudí, ktorí sa zotavili z COVID-19, hovorí Shaw. Existujúce prípady cukrovky mohli zostať neodhalené, kým ľudia nevyhľadali lekársku starostlivosť pre COVID-19.

Nepolapiteľné príčiny

Na začiatku pandémie výskumníci vyjadrili obavy na základe neoficiálnych správ u mladých ľudí a detí, že SARS-CoV-2, podobne ako iné vírusy, môže poškodiť bunky v pankrease, ktoré produkujú inzulín, a spustiť diabetes 1.

Údaje o súvislosti medzi infekciou SARS-CoV-2 a novodiagnostikovanými prípadmi cukrovky 1. typu však zostávajú zmiešané. V niekoľkých štúdiách sa nenašli žiadne dôkazy o tom, že choroba spôsobuje vzostup cukrovky 1. typu u mladších dospelých alebo detí. A laboratórna štúdia zverejnená vo februári tiež spochybnila myšlienku, že SARS-COV-2 ničí bunky pankreasu produkujúce inzulín.

Pretrvávajúcou otázkou je, či metabolické zmeny pozorované u ľudí, ktorí mali COVID-19, pretrvávajú aj po jednom roku. Je potrebný ďalší výskum na objasnenie dlhodobých trendov v novovzniknutej cukrovke na úrovni populácie a na odhalenie toho, čo by ich mohlo spôsobiť, hovorí Shaw.

Zdroj: nature.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie