Portugalsko sa v stredu vrátilo do stavu núdze, ktorý sa vláda rozhodla vyhlásiť kvôli rastúcemu počtu prípadov koronavírusovej infekcie v krajine

02.12.2021 Zdroj: irozhlas.cz Koronavírus

V stredu zdravotnícke úrady oznámili bezmála 4700 nových prípadov, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku februára. V Portugalsku má dokončené očkovanie proti Covidu-19 takmer 87 percent obyvateľov, čo patrí k najvyšším údajom na svete.

Podľa portugalskej agentúry Lusa sa pred veľkým očkovacím centrom, ktoré začalo v stredu znovu fungovať vo veľtržnom areáli v hlavnom meste, tvorili fronty. „Úrady to odporučili, takže som prišiel bez objednania a všetko veľmi dobre dopadlo,“ povedal agentúre AFP bývalý učiteľ José Barreto.

V Portugalsku má dokončené očkovanie proti covidu-19 takmer 87 percent obyvateľov, čo patrí k najvyšším údajom v Európskej únii a na svete. Vláda sa zamerala na preočkovanie seniorov a ľudí z rizikových skupín. Chce, aby do konca roka pätina obyvateľov dostala tretiu dávku.

Obnovený stav núdze

V Portugalsku v stredu po niekoľkých mesiacoch znovu začal platiť stav núdze, čo prinieslo sprísnenie niektorých pravidiel. Pri vstupe do vnútorných priestorov reštaurácií, kaviarní, hotelov, posilňovní či na niektoré kultúrne a športové podujatia je nutné sa preukázať covidovým certifikátom. Ten je vystavený očkovaným, ľuďom, ktorí sa uzdravili z choroby covid-19 alebo mali negatívny test.

Od stredy sa tiež sprísnili pravidlá pre vstup do krajiny. Negatívnym testom sa musia preukázať aj ľudia, ktorí sú naočkovaní proti covidu-19.

Podľa agentúry EFE na pozemnej hranici so Španielskom sú náhodné kontroly a na letisku v Lisabone niekoľko desiatok ľudí v stredu dostalo pokutu, že prileteli do krajiny bez testu. Pokutu dostanú aj letecké spoločnosti, ktoré cestujúci bez testu prepravili.

Dlhšie prázdniny a zatvorené bary

Podľa agentúry AFP vláda nové opatrenia prijala aj kvôli obave, že sa zopakuje situácia zo začiatku tohto roka, keď krajinu zasiahla silná vlna pandémie.

Preto počíta po vianočných sviatkoch, v prvom januárovom týždni, s povinnou prácou z domu, predĺženými školskými prázdninami aj uzáverou barov. Na konci januára sa v Portugalsku uskutočnia predčasné parlamentné voľby.

Počet nakazených sa v Portugalsku už niekoľko týždňov zvyšuje. V stredu sa dostal na najvyššiu hodnotu od 6. februára, keď v krajine panovala silná vlna epidémie a nemocnice čelili akútnemu nedostatku lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Záťaž nemocníc je v súčasnosti nižšia av súvislosti s chorobou covid-19 zomrelo za posledných 24 hodín 17 ľudí.

Zdroj: irozhlas.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie