Tlak na neočkovaných rastie a rastie, supermarkety v Nemecku môžu vyšachovať neočkovaných ľudí

05.12.2021 Zdroj: bild.de Koronavírus

Tlak na neočkovaných rastie a rastie.

V Nemecku sa teraz všetci predajcovia vrátane supermarketov môžu sami rozhodnúť, či chcú zaviesť pravidlo 3G (očkovaní, testovaní, uzdravení) alebo pravidlo 2G (očkovaní, uzdravení). Doteraz neexistovali žiadne obmedzenia vstupu do supermarketov, aby mal každý zabezpečené základné služby.

Odteraz majú aj supermarkety povolené nevpustiť tých, ktorí neboli očkovaní, a povoliť nákup potravín len tým, ktorí boli očkovaní a uzdravení. V extrémnych prípadoch by sa neočkovaní ľudia museli rozhodnúť, ako môžu dostať jedlo - poslať priateľov alebo príbuzných na nákup, alebo sa dať zaočkovať.

V kultúre, gastronómii a eventoch je možnosť 2G už dlho. A to sa ľuďmi všeobecne podporuje: pretože tí, ktorí do svojich priestorov alebo obchodov púšťajú len očkovaných a rekonvalescentov, môžu upustiť od požiadavky na odstup a rúško.

Zdá sa, že samotná štátna vláda vie, aké dramatické dôsledky by mal režim 2G na supermarkety – a dúfa, že obchody to nezavedú.

„Predpokladáme, že táto možnosť bude využívaná len na dennej báze a bežné podniky ju nevyužijú,“ povedal premiér Volker Bouffier. "To však tiež znamená, že bez 2G stále platia požiadavky na odstup a masku."

Súčasťou nových koronárnych pravidiel v Nemecku je aj to, že v domovoch dôchodcov už neplatí automatický zákaz vstupu do celého zariadenia v prípade jediného prípadu nákazy. Namiesto toho by sa mali prijať individuálne požadované ochranné opatrenia.

Nariadenie počíta aj s prísnejšími predpismi: Neočkovaní zamestnanci nemocnice musia byť testovaní na koronavírus dvakrát týždenne. V školách platí: maska ​​a denné testy hneď po pozitívnom rýchloteste napríklad od spolužiaka – a nielen po potvrdení presnejším testom PCR.

S ohľadom na ukončenie bezplatných testov na koronavírus Bouffier apeloval na mnohých občanov, aby sa dali zaočkovať proti vírusu: Nemecko zatiaľ prežilo jeseň dobre. „Napriek tomu nesmieme byť neopatrní.“ Najväčšiu ochranu ponúka očkovanie. "A to je stále nekomplikované, nebyrokratické a bezplatné."

Zdroj: bild.de



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie