Tisíce ľudí čelia problémom so srdcom v dôsledku postpandemickej stresovej poruchy

05.12.2021 Zdroj: standard.co.uk Koronavírus

Dvaja londýnski lekári varovali, že až 300 000 ľudí v Spojenom kráľovstve čelí srdcovým ochoreniam v dôsledku postpandemickej stresovej poruchy (PPSD).

To by mohlo viesť k 4,5-percentnému nárastu kardiovaskulárnych prípadov na národnej úrovni v dôsledku účinkov PPSD, pričom najviac sú ohrození ľudia vo veku od 30 do 45 rokov, tvrdia.

Mark Rayner, bývalý starší psychologický terapeut NHS a zakladateľ EASE Wellbeing CIC, povedal, že až tri milióny ľudí v Británii už trpia PPSD, a to vďaka stresu a úzkosti spôsobenej následkami Covid-19.

Obáva sa, že by to mohlo viesť k dramatickému nárastu fyzických zdravotných problémov, ako je koronárne srdcové zlyhanie, ak sa prípady včas neodhalia alebo neliečia.

Pán Rayner povedal: „PPSD je veľmi reálny problém v obrovskom rozsahu. Rovnako ako samotný stav so všetkými jeho bezprostrednými problémami, jedným z najväčších vedľajších problémov je vplyv, ktorý môže mať na zdravie srdca.

„Všeobecne sa uznáva, že znižovanie stresu a problémov duševného zdravia je rozhodujúce pre prevenciu a zotavenie kardiovaskulárnych príhod, ako sú infarkty a mŕtvice.

"Hovoríme až o 300 000 nových pacientoch so srdcovými problémami."

Pán Rayner varoval, že bez aspoň zdvojnásobenia súčasného financovania nebude NHS schopná zvládnuť „traumatickú časovanú bombu“, ktorá by mohla mať potenciálne fatálne následky pre tých, ktorí trpia dlhodobou PPSD.

Medzitým Tahir Hussain, vedúci cievny chirurg v nemocnici Northwick Park v Harrow, povedal, že zaznamenal výrazný nárast prípadov, keď pracuje.

Povedal: „Vo svojej praxi som zaznamenal veľký nárast vaskulárnych stavov súvisiacich s trombotickým ochorením. Prijímajú sa oveľa mladší pacienti, ktorí si vyžadujú chirurgický a lekársky zásah ako pred pandémiou.

„Verím, že mnohé z týchto prípadov sú priamym dôsledkom zvýšenej úrovne stresu a úzkosti spôsobených účinkami PPSD.

„Máme tiež dôkazy, že niektorí pacienti zomreli doma na stavy, ako je pľúcna embólia a infarkt myokardu. Verím, že to súvisí s tým, že mnohí ľudia sa izolujú doma bez kontaktu s vonkajším svetom a zomierajú bez toho, aby dostali pomoc, ktorú potrebovali.“

PPSD je stav duševného zdravia vyvolaný pandémiou. Hoci ešte nie je oficiálne uznaná, mnohí odborníci sa domnievajú, že by mala byť.

Pán Rayner dodal: „Všetci počuli o PTSD, ale naozaj naliehavo potrebujeme dostať hlavu okolo PPSD.

"Pandémia a následné blokády, ktoré priniesla, mali obrovský vplyv na duševné zdravie celého národa."

Výskum naznačuje, že pacienti s príznakmi depresie majú o 64 percent vyššie riziko vzniku ochorenia koronárnych artérií a o 59 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať v budúcnosti nepriaznivú kardiovaskulárnu príhodu, ako je srdcový infarkt alebo srdcová smrť.

Choroby srdca a krvného obehu predstavujú štvrtinu všetkých úmrtí v Spojenom kráľovstve, čo predstavuje viac ako 160 000 úmrtí každý rok.

Čísla ukazujú, že v Spojenom kráľovstve žije približne 7,6 milióna ľudí s ochorením srdca alebo krvného obehu.

Zdroj: standard.co.uk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie