Vdovec po moderátorke BBC, ktorá zomrela na komplikácie spojené s očkovaním COVID-19, začal v mene 75 ľudí právne kroky proti spoločnosti AstraZeneca.

11.04.2023 Zdroj: dailymail.co.uk Koronavírus

Vdovec po moderátorke BBC, ktorá zomrela na komplikácie spôsobené vakcínou proti koronavírusu, podal žalobu proti farmaceutickému gigantu AstraZeneca v mene 75 ľudí, ktorých "príbuzní zomreli alebo utrpeli zranenia súvisiace s očkovaním".

44-ročná matka Lisa Shawová zomrela na "trombotickú trombocytopéniu vyvolanú očkovacou látkou" v máji 2021, približne týždeň po tom, ako dostala prvú injekciu Covid. Pracovala pre rádio BBC Newcastle. Právnici jej manžela Garetha Eva údajne minulý rok zaslali spoločnosti AstraZeneca listy s predbežným protokolom v mene takmer 75 ľudí, ktorí tvrdia, že ich príbuzní zomreli alebo utrpeli zranenia súvisiace s vakcínou. Jej manžel Gareth Eve sa údajne dva roky snažil presvedčiť vládu, poslancov a troch premiérov, aby sa zaoberali tým, čo sa stalo Lise, a teraz sa domnieva, že "nemá inú možnosť", ako podať žalobu.

Pán Eve, ktorý je sám očkovaný, tvrdí, že žaloba nie je o tom, "či je niekto proti vakcínam", ale o tých, ktorí stratili svojich blízkych a "mali pocit, že je to špinavé tajomstvo".

"Nie je to o Covide, nie je to o tom, koľko životov očkovanie Covidom zachránilo, je to o tom, čo toto očkovanie spôsobilo Lise a ďalším rodinám," povedal pre BBC.

Gareth Eve tvrdí, že nemá inú možnosť, ako podať žalobu na spoločnosť AstraZeneca po tom, čo jeho manželka, moderátorka BBC Radio Newcastle Lisa Shawová, zomrela na komplikácie spôsobené vakcínou proti koronavírusu.

Pani Shawová zomrela na "trombotickú trombocytopéniu vyvolanú vakcínou" v máji 2021, približne týždeň po tom, ako dostala prvú injekciu Covid

Pán Eve uviedol, že po dvoch rokoch neúspešných pokusov o kontakt s úradníkmi sa obrátil na súd, pričom tvrdil, že "nikto nás neoslovil a vôbec sa nám nevenoval". Zopakoval, že on a jeho kolegovia nie sú "blázni ani konšpiračné teórie", ale rodinní príslušníci, ktorí kvôli vakcíne niekoho stratili. "Tieto veci sa stali príliš mnohým ľuďom a my máme pocit, že je to špinavé tajomstvo, že hovoríme o niečom, o čom by sme nemali hovoriť. Otec jednej z nich povedal, že cieľom žaloby je upozorniť na to, 'čo toto očkovanie spôsobilo Lise a ďalším rodinám'. Dodal, že sa zistilo, že smrť jeho manželky "spôsobilo očkovanie Covid od spoločnosti AstraZeneca".

Pán Eve uviedol, že sa usiluje o "nejaké uznanie alebo uznanie, že k týmto úmrtiam došlo". Uviedol tiež, že sťažnosť sa netýka finančného odškodnenia, pretože žiadna suma peňazí "nevráti mamu môjho syna späť".

Pán Eve podáva žalobu po tom, čo sa údajne dva roky snažil riešiť úmrtia a ochorenia súvisiace s očkovaním s vedúcimi predstaviteľmi Spojeného kráľovstva.

Žalobcovia podali žalobu proti spoločnosti AstraZeneca na základe zákona o ochrane spotrebiteľa z roku 1987. Predpokladá sa, že sa domáhajú náhrady škody na základe toho, že vakcína Covid bola "chybným výrobkom v tom zmysle, že nebola taká bezpečná, ako spotrebitelia vo všeobecnosti mohli odôvodnene očakávať". Žalobcovia tiež požadovali platbu v rámci vládneho programu na úhradu škôd spôsobených očkovacími látkami.

Vláda uvádza, že ak je osoba "vážne postihnutá" v dôsledku očkovania proti určitým chorobám, môže dostať jednorazovú nezdaniteľnú platbu vo výške 120 000 GBP. Platba za poškodenie očkovaním nie je systém odškodnenia. Žiadatelia môžu aj v prípade, že dostanú platbu z tohto systému, podať žalobu o náhradu škody, uvádza vláda.

Vakcína spoločnosti Oxford-AstraZeneca bola prvýkrát schválená na použitie v Spojenom kráľovstve v decembri 2020, keď vláda objednala 100 miliónov dávok v rámci svojho očkovacieho programu. Očkovacia látka bola zavedená spolu s vakcínou Covid spoločnosti Pfizer. Pani Shawová zomrela v máji nasledujúceho roka na ochorenie súvisiace s vakcínou, ktoré vyvoláva opuch mozgu a krvácanie.

Podľa všetkého sa žalobcovia domáhajú náhrady škody na základe toho, že vakcína Covid bola "chybným výrobkom, pretože nebola taká bezpečná, ako spotrebitelia vo všeobecnosti oprávnene očakávali".

Hovorca ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti uviedol, že vakcíny boli "najúčinnejšou prevenciou" proti Covidu, informovala BBC. Priznal však, že sa vyskytli "mimoriadne zriedkavé prípady", keď osoba zostala "ťažko postihnutá alebo zomrela" v dôsledku očkovania. Hovorca poznamenal, že všetky vakcíny používané v Spojenom kráľovstve "prešli dôkladnými klinickými skúškami" a spĺňajú "prísne normy bezpečnosti, účinnosti a kvality" vládneho regulačného orgánu.

Podobne aj hovorca spoločnosti AstraZeneca - ktorý sa odmietol vyjadriť k prebiehajúcim súdnym sporom - povedal vysielateľovi, že bezpečnosť pacientov je pre ňu "najvyššou prioritou". Spoločnosť tiež zopakovala, že Agentúra pre reguláciu liekov a zdravotníckych výrobkov má "jasné a prísne normy na zabezpečenie bezpečného používania všetkých liekov vrátane vakcín". Hovorca dodal: "Súcitíme s každým, kto nahlásil zdravotné problémy.

MailOnline sa obrátil na spoločnosť AstraZeneca a ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti so žiadosťou o vyjadrenie.

 

Zdroj: dailymail.co.uk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie