Dôkaz o spojení medzi koronavírusovým ochorením COVID-19 a vystavením rádiofrekvenčnému žiareniu z bezdrôtovej komunikácie vrátane 5G

10.12.2021 Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov Koronavírus

Politika verejného zdravia v súvislosti s koronavírusovou chorobou (COVID-19) sa zamerala na vírus závažného akútneho respiračného syndrómu koronavírus 2 (SARS-CoV-2) a jeho účinky na ľudské zdravie, zatiaľ čo environmentálne faktory sa vo veľkej miere ignorovali. Pri zvažovaní epidemiologickej triády (agent-hostiteľ-prostredie) uplatniteľnej na všetky choroby sme skúmali možný environmentálny faktor pandémie COVID-19: okolité rádiofrekvenčné žiarenie z bezdrôtových komunikačných systémov vrátane mikrovĺn a milimetrových vĺn.

SARS-CoV-2, vírus, ktorý spôsobil pandémiu COVID-19, sa objavil vo Wu-chane v Číne krátko po zavedení celomestského žiarenia bezdrôtovej komunikácie [WCR] (piata generácia [5G] ) a spočiatku sa rýchlo rozšíril po celom svete. Demonštruje štatistickú koreláciu s medzinárodnými komunitami s nedávno vytvorenými sieťami 5G. V tejto štúdii sme preskúmali odborne zhodnotenú vedeckú literatúru o škodlivých biologických účinkoch WCR a identifikovali sme niekoľko mechanizmov, ktorými WCR mohla prispieť k pandémii COVID-19 ako toxický environmentálny kofaktor. Prekročením hraníc medzi disciplínami biofyziky a patofyziológie prezentujeme dôkaz, že WCR môže:

  1. spôsobiť morfologické zmeny v erytrocytoch vrátane tvorby echinocytov a rouleaux, ktoré môžu prispieť k hyperkoagulácii;
  2. zhoršiť mikrocirkuláciu a znížiť hladiny erytrocytov a hemoglobínu, čo zhoršuje hypoxiu;
  3. zosilnenie dysfunkcie imunitného systému, vrátane imunosupresie, autoimunity a hyperzápalu;
  4. zvýšiť bunkový oxidačný stres a produkciu voľných radikálov, čo vedie k poraneniu ciev a poškodeniu orgánov;
  5. zvýšenie intracelulárneho Ca2+ nevyhnutného pre vírusový vstup, replikáciu a uvoľňovanie, navyše k podpore prozápalových dráh; a
  6. zhoršiť srdcové arytmie a srdcové poruchy.

Relevantnosť pre pacientov:

Stručne povedané, WCR sa stal všadeprítomným environmentálnym stresorom, ktorý podľa nášho názoru mohol prispieť k nepriaznivým zdravotným výsledkom pacientov infikovaných SARS-CoV-2 a zvýšiť závažnosť pandémie COVID-19. Preto odporúčame, aby všetci ľudia, najmä tí, ktorí trpia infekciou SARS-CoV-2, znížili svoju expozíciu WCR tak, ako len je to rozumne dosiahnuteľné, kým ďalší výskum lepšie neobjasní systémové zdravotné účinky spojené s chronickou expozíciou WCR.

Záver

V patobiológii existuje značné prekrývanie medzi expozíciou COVID-19 a WCR. Dôkazy uvedené v tomto dokumente naznačujú, že mechanizmy zapojené do klinickej progresie COVID-19 by sa podľa experimentálnych údajov mohli generovať aj expozíciou WCR. Preto navrhujeme prepojenie medzi nepriaznivými biologickými účinkami vystavenia WCR z bezdrôtových zariadení a COVID-19.

Konkrétne tu prezentované dôkazy podporujú predpoklad, že WCR a najmä 5G, ktoré zahŕňa zhustenie 4G, mohli zhoršiť pandémiu COVID-19 oslabením imunity hostiteľa a zvýšením virulencie SARS-CoV-2.

Expozícia WCR je rozšíreným, no často zanedbávaným environmentálnym stresorom, ktorý môže vyvolať širokú škálu nepriaznivých biologických účinkov. Nezávislí vedci na celom svete už desaťročia zdôrazňujú zdravotné riziká a kumulatívne škody spôsobené WCR. Tu prezentované dôkazy sú v súlade s veľkým množstvom zavedených výskumov. Zdravotnícki pracovníci a tvorcovia politík by mali považovať WCR za potenciálne toxický environmentálny stresor. Metódy na zníženie expozície WCR by sa mali poskytnúť všetkým pacientom a bežnej populácii.

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie