Expert uviedol prednosť Sputnika V pred inými vakcínami

22.01.2021 Zdroj: sputniknews.com Koronavírus

Vakcína proti koronavírusy Sputnik V vykazuje lepšie výsledky než iné prípravky používajúce jeden vektor, myslí si Carlos Sala, expert medzinárodnej vedeckej expertné rady pre ruskú vakcínu.

"Zaujímala nás vždy stratégia použitia rôznych vektorov adenovírusu kvôli hypotéze väčšej účinnosti (tohto spôsobu). Bolo to ukázané, pretože v porovnaní s vakcínami na rovnakom základe boli dosiahnuté lepšie výsledky", povedal v rozhovore pre Sputnik.

"Je to navyše inovačný výsledok," dodal expert.

Skladovanie vakcíny Sputnik V

Ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo zmeny podmienok skladovania vakcíny Sputnik V, teraz sa dá prevážať a skladovať pri teplote do +2 do +8º C, oznámil minister zdravotníctva RF Michail Muraško na selektorovej porade s expertmi.

"Ruské ministerstvo zdravotníctva schválilo zmeny v registračnom certifikáte vakcíny Sputnik V. Výrobcovi sa podarilo zabezpečiť stabilitu vakcíny za podmienky prepravy a skladovania tekutej formy za teploty +2 až +8 stupňov, čo bolo potvrdené expertízou. Tieto teploty sú štandardné pre skladovanie biologických prípravkov na imunitu", povedal Muraško.

Upresnil, že teraz môžu byť na trh dodávané vakcíny s podmienkami skladovania 2-8º C nad nulou a 18º C pod nulou.

"Začatie výroby vakcíny Sputnik V s novými podmienkami skladovania v jednom výrobnom podniku nám umožní rozšíriť plochu vakcinácie a zvýšiť možnosť masovej vakcinácie obyvateľov proti novej koronavirovej infekcii," povedal Muraško.

Ruský fond priamych investícií (RFPI) a Ústav epidemiologického a mikrobiologického výskumu Nikolaja Gamaleji zriadili medzinárodnú vedeckú expertnú radu pre vakcínu Sputnik V. Tvoria ju popredný vedci z odboru virológie, mikrobiológie, genetiky a biotechnológií z Argentíny, Veľkej Británie, Nemecka, Indie, Ruska, USA, Francúzska, Švédska a Chorvátska, ktorí zastupujú popredné vedecké a zdravotnícke inštitúcie.

Vakcína Sputnik V bola vyvinutá na základe adenovirových vektorov, do ktorých bola vštepená šípovitá bielkovina (bielkovina "hrotu") vírusu SARS-CoV-2. Samotné adenovírusy sú pritom pripravené o schopnosť replikácie, je to systém dodanie antigénu do buniek ľudského tela.

Zdroj: sputniknews.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie