Dať sa očkovať alebo nie? Odpoveď nie je až taká zložitá, ako sa možno zdá

02.01.2021 Zdroj: www.hlavnespravy.sk Koronavírus

Vakcína proti Covidu-19 dorazila na Slovensko a očkovanie sa začalo. Dali sa už zaočkovať niektorí vrcholoví politici vrátane prezidentky, aby šli príkladom a popchli občanov tiež sa dať zaočkovať. Niektorí možnosť dať sa zaočkovať vítajú a niektorí váhajú, rozmýšľajú.

Dať sa zaočkovať alebo nedať?

Odpoveď však nie je tak komplikovaná.

Treba si odpovedať iba na jednu jednoduchú otázku. Čo je pre vás väčším rizikom, choroba Covid 19 alebo prípadné negatívne následky po očkovaní?

Mnohí sa tešia na možnosť vakcinácie, lebo pri ich podlomenom zdraví, ťažkých diagnózach alebo vysokom veku by bolo ochorenie na Covid 19 príliš rizikové. Žili by tak v permanentnom strese, či sa niekde nenakazia.

Ostatní, ktorí nepredpokladajú, že by ochorenie na Covid 19 bolo pre nich nejakým veľkým problémom, lebo sú mladí a zdraví, sa samozrejme očkovať nechcú. Riziká plynúce z očkovania im prídu väčšie, ako riziká z choroby, ktorú s najväčšou pravdepodobnosťou prekonajú bez problémov, alebo si myslia, že čoskoro bude vyvinutý liek a počkajú radšej naň. A tento ich postoj je legitímny.

Vakcína od Pfizeru, ktorou sa bude u nás očkovať, je technologický revolučná a teda mala by byť lepšia ako vakcíny vyvinuté na už používanej báze, akurát je nevyskúšaná. Jej testovanie, vzhľadom na preteky vo vývoji, neprebehlo tak, ako by malo. Bolo skrátené, neprebehlo v riadnom režime a o tom, že nikto dnes nevie povedať, aké budú nežiaduce následky z tejto vakcíny, svedčí aj fakt, že firma Pfizer nechce niesť za to zodpovednosť a tých, ktorí budú mať zdravotné problémy, nech odškodňuje štát.

Rusi išli tradičnou cestou a vakcínu vyvinuli už na mnohokrát vyskúšanom princípe a aj preto ju mali ako prví na svete. Aj tu skúšanie neprebehlo úplne tak, ako by malo, i keď sa mu venovalo viac času, ale práve kvôli tomu, že vakcína funguje na už mnohokrát vyskúšanom princípe, dáva istú záruku, že negatívne účinky nebudú vybočovať z rámca iných podobne skonštruovaných vakcín. Táto vakcína však z európskych krajín bude k dispozícii iba v Maďarsku.

Štát bude samozrejme tlačiť na to, aby sa dalo zaočkovať čo najviac ľudí. Najlepšie všetci. Dá sa predpokladať, že to bude podobné ako pri testovaní – „dobrovoľné“, ale ak sa nedáte zaočkovať, všetko možné vám potom bude zakázané.

Takýto postup však nemá oporu ani v logike a to z jednoduchého dôvodu. Ten kto sa zaočkovať nedá iba sám znáša riziko, že ochorie, ale nemôže nakaziť tých, čo sa zaočkovať dali. Chorobu bude môcť preniesť len na tých, ktorí sú rovnako nezaočkovaní ako on a teda sú ochotní znášať riziká spojené s touto chorobou. Tí, čo sa dali očkovať, sú chránení.

Argumentácia štátu, že hospitalizácia a náklady na liečenie týchto nezaočkovaných pacientov sú peniaze vyhodené za ich nezodpovednosť a nech si teda liečenie platia sami, takisto neobstojí. Ak je v poriadku minúť 100 miliónov na testovaciu akciu s nevhodnými testami, ktorá tým, že neodchytila prenášačov, ktorí boli následne pustení do ulíc, spôsobila stav, ktorý tu máme dnes, tak potom nikto nemôže argumentovať šetrením nákladov pri liečení chorých nezaočkovaných na Covid.

Takže pred vami je teraz úloha zodpovedať si na otázku: Čo je pre mňa rizikovejšie? – covid alebo prípadné negatívne následky z vakcinácie?

Odpovedzte si a podľa toho sa zariaďte. Ak si myslíte, že covid je pre vás prílišné riziko, určite sa zaočkovať dajte. Ak si myslíte, že táto choroba pre vás riziková nie je, že by ste zbytočne riskovali nejaké neblahé zdravotné následky, tak sa očkovať nechoďte.

A ak váš štát do očkovania bude tlačiť, bolo by férové, keby vám aspoň dal možnosť si vybrať, zdravotné riziká, ktorej vakcíny chcete znášať a dal vám niekoľko vakcín na výber. V opačnom prípade, jeho právo vakcináciu vynucovať pokrivkáva.

Autor: Karol Kalapik



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie