Zdravotné riziká mobilných telefónov?

11.05.2021 Zdroj: www.the-scientist.com 5G sieť

Kongres poveril vyšetrovaciu zložku U.S. Government Accountability Office (GAO), aby zvážila zdravotné riziká mobilných telefónov a podala správu Kongresu. Zatiaľ čo predchádzajúca správa zverejnená v máji 2010 americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) uviedla, že neexistujú dôkazy o zvýšenom zdravotnom riziku v dôsledku vystavenia rádiofrekvenčnej (mikrovlnnej) energii emitovanej mobilnými telefónmi, Svetová zdravotnícka organizácia uviedla nasledujúci rok, že žiarenie mobilného telefónu môže byť karcinogénne. Tiež v roku 2011 riaditeľ Národného ústavu pre zneužívanie drog publikoval príspevok v JAMA, podľa ktorého 50 minút používania mobilných telefónov zmenilo metabolizmus glukózy v tej časti mozgu, ktorá je najbližšie k anténam. GAO toto leto úlohu splnilo a zaslalo správu Kongresu, v ktorej sa uvádza, že riziká sú nejasné a zaslúžia si väčšiu kontrolu zo strany vlády.

Federálna komunikačná komisia (FCC) „by mala formálne prehodnotiť a podľa potreby zmeniť svoj súčasný limit vystavenia vysokofrekvenčnej (mikrovlnnej) energii a požiadavky na testovanie mobilných telefónov týkajúce sa pravdepodobných konfigurácií použitia, najmä ak sú telefóny držané pri tele,“ napísali GAO .

Polemika o tom, či táto technológia predstavuje riziko pre ľudské zdravie, je značná. Aj keď veľkú časť vedy možno považovať za kontroverznú, to, čo sa deje v mikrovlnnom výskume, nie je bežným vedeckým sporom. Obavy zo zdravotných vplyvov mobilov, neistota v dôkazoch za alebo proti rizikám, dokonca dezinformácie vo vedeckej literaúre, to všetko môžu byť vedľajšie škody studenej vojny medzi ZSSR a USA. Bolo to v čase, keď niektorí ľudia považovali použitie mikrovlnných zariadení, napríklad radaru, za kritické pre bezpečnosť USA, a bolo vyvinuté úsilie na zabezpečenie toho, aby tieto inovácie neboli potlačené poznatkami, ktoré naznačujú, že môžu byť nebezpečné.

Skrývanie údajov

Počas studenej vojny mala skupina na leteckej základni v Brookse (Air Force Base - AFB) za úlohu upokojiť obyvateľov, keď chcelo letectvo inštalovať radar do ich susedstva. Na splnenie tejto zodpovednosti si skupina najala dodávateľov, aby spísali vyhlásenia o vplyve na životné prostredie, aby ospravedlnili umiestnenie radarov - zjavný konflikt záujmov. Ešte horšie je, že keď nejaký vedec zverejnil zistenia, ktoré by mohli naznačovať riziko, skupina AFB si vybrala dodávateľov, aby vykonali experimenty, ktoré naznačujú, že vedecký výskum je neplatný alebo nesúvisí s bezpečnosťou radaru vzdušných síl.

Napríklad po tom, čo sme s kolegami publikovali v roku 1975, že vystavenie veľmi slabému mikrovlnnému žiareniu otvára regulačné rozhranie známe ako hematoencefalická bariéra (blood brain barrier - bbb), skupina AFB si vybrala dodávateľa, ktorý by údajne replikoval náš experiment. Po dobu 2 rokov tento dodávateľ prezentoval údaje na vedeckých konferenciách, v ktorých sa uvádzalo, že mikrovlnné žiarenie nemá na bbb žiadny vplyv. Po veľkom tlaku vedeckej komunity nakoniec odhalil, že v skutočnosti nereplikoval našu prácu. Po expozícii mikrovlnám sme injekovali farbivo do femorálnej žily laboratórnym potkanom a farbivo v mozgu sme pozorovali do 5 minút. Dodávateľ spoločnosti Brooks vpichol ihlu do brucha zvierat a nastriekal im farbivo na črevá. Nie je teda prekvapením, že keď sa o 5 minút pozrel na mozog, nevidel žiadne farbivo; farbivo sa ešte nedostalo do obehového systému.

Ďalšou zodpovednosťou Brooks AFB, ktorá ďalej stimulovala šírenie dezinformácií, bolo vedenie laboratória pre klasifikovaný program mikrovlnných biologických zbraní. Konkurencia medzi týmto úsilím a programami mikrovlnného biologického výskumu, ktoré v tom čase nepochybne prebiehali v iných národoch, by vysvetľovali pokusy skupiny Brooks blokovať a diskreditovať neklasifikovaný výskum v mikrovlnnej oblasti a zverejňovanie výsledkov: nechcela, aby sa nové poznatky objavili vo vedeckej literatúre, kde by z nich mohol mať ZSSR úžitok. Nie je to veľký rozdiel od nedávneho rozruchu okolo toho, či by sa výskum okolo vtáčej chrípky mal zverejňovať - alebo dokonca vôbec robiť - kvôli obave, že môžu pomôcť teroristom pri vývoji biologických zbraní.

Zastavenie financovania

Okrem aktívneho potlačenia výsledkov mikrovlnno-biologického výskumu sa skupina Brooks pokúsila zablokovať aj financovanie tohto výskumu - a do veľkej miery uspela. Napríklad potom, čo sme spolu s ďalšími publikovali prvé práce v polovici až koncom 70. rokov, ktoré ukazovali, že mikrovlny veľmi nízkej intenzity by mohli otvoriť bbb, ministerstvo obrany USA vydalo správu, ktorú napísal psychológ z Veterans Administration hospital v Kansase, ktorý nebol vyškolený ani nemá skúsenosti s výskumom bbb, z ktorej vyplynulo, že „… ak existuje skutočný potenciál katastrofických účinkov, bolo by to zrejmé z výskumu, ktorý je už uvedený v literatúre.“ (Pôvodný návrh správy tiež poznamenal, že „financovanie výskumu ministerstvom obrany, ktoré hodnotí účinky mikrovĺn na bbb, by malo mať nízku prioritu,“ hoci toto vyhlásenie bolo pred zverejnením správy odstránené.)

V dôsledku tejto správy bolo v podstate zastavené financovanie otvoreného mikrovlnno-biologického výskumu v USA. Niekoľko mesiacov po zverejnení správy som požiadal o obnovenie vládneho financovania, ktoré čiastočne podporilo výskum bbb. Dostal som list s oznámením, že financovanie sa neposkytne, pokiaľ nezruším bbb časť návrhu. A v článku zo septembra 1981 v časopise Microwave News , o 2 roky neskôr, redaktor napísal:

Prekvapivo, tento rok neboli hlásené žiadne nové práce [bbb].“

Aj teraz, podľa nedávnej správy GAO, je Národný inštitút zdravia (NIH) „jedinou federálnou agentúrou, s ktorou sme robili rozhovory, ktorá priamo financuje prebiehajúce štúdie o zdravotných účinkoch vysokofrekvenčnej energie (mikrovlnného žiarenia) z používania mobilných telefónov.“ A NIH financovala iba jeden relevantný dokončený experiment, ktorý vykonal interný výskumník, a to v čase, keď GAO vykonal svoje hodnotenie. Už mnoho rokov sa väčšina publikovaného mikrovlnného výskumu - to málo, čo sa urobilo - uskutočňovala v iných krajinách. A ako som uviedol v nedávnom príspevku , mnohé boli epidemiologické štúdie, ktoré sledovali zdravotné problémy spojené so zastaralými technológiami, ktoré nie sú relevantné pre telefóny, ktoré sa dnes používajú, alebo ktoré sa budú používať v budúcnosti.

Zastavenie normálneho otvoreného mikrovlnného výskumu v USA a dezinformácie uvedené v literatúre sa teda javia ako vedľajšie škody činov ľudí, ktorí sami seba považovali za bojovníkov vo vojne. A keďže výskum nemohol prebiehať bežným spôsobom, nemáme k dispozícii súbor údajov potrebných na zistenie, či pri používaní mobilného telefónu existuje zdravotné riziko - a ak áno, aké závažné je toto nebezpečenstvo. Toto potlačenie výskumu teraz urobilo zo stoviek miliónov ľudí veľké experimenty, ktoré môžu zahŕňať ich zdravie bez ich informovaného súhlasu a ktorých výsledok môže mať značné zdravotné, právne a ekonomické následky.

O autorovi

Allan H. Frey je vedec na čiastočnom dôchodku v Potomac v štáte Maryland, ktorý bol technickým riaditeľom konzultačnej a výskumnej firmy Randomline, Inc. Prečítajte si o ďalších nechutných činoch, ktoré som ja a ďalší pozorovali, v mojej kapitole bioetika v knihe Analýzy prínosov a rizík: Prípad mikrovlnnej rúry.

Zdroj: www.the-scientist.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie