Študentský vedecký experiment zistil, že rastliny nerastú v blízkosti Wi-Fi routra

07.12.2021 Zdroj: dr.dk 5G sieť

Vezmite 12 krát 400 semienok žeruchy a rozdeľte ich do 12 podnosov. Potom umiestnite šesť podnosov do dvoch miestností s rovnakou teplotou. Kopcom doprajte rovnaké množstvo vody a slnka na 12 dní a potom nezabudnite na záver, aby ste polovicu z nich vystavili mobilnému žiareniu.

Je to recept na biologický experiment odborníkmi a zjavne taký dômyselný, že pritiahol medzinárodnú pozornosť medzi biológmi aj odborníkmi radiáciu. Za experimentom stojí päť dievčat z 9.B zo školy Hjallerup v Severnom Jutsku a všetko to začalo tým, že mali problémy so sústredením sa v triede:

„Všetci si myslíme, že keby sme spali s mobilným telefónom pri hlave, mali by sme v škole problémy s koncentráciou a niekedy aj problémy so spánkom,“ vysvetľuje Lea Nielsen, ktorá je jednou z piatich začínajúcich výskumníčok.

Experiment

Škola nemala vybavenie na to, aby na sebe otestovala vplyv žiarenia mobilných telefónov, ale pravdepodobne to bolo v skutočnosti veľmi dobré. Dievčatá preto museli nájsť alternatívu. A odpoveď bola žerucha.

Šesť podnosov so semenami sa vložilo do miestnosti bez žiarenia a šesť podnosov sa vložilo do ďalšej miestnosti vedľa dvoch smerovačov. Tie by mali podľa dievčenského projektu vyžarovať približne rovnaký typ žiarenia ako obyčajný mobil.

Potom už bolo potrebné len 12 dní čakať, a zatiaľ pozorovať, merať, vážiť a fotiť. A výsledok povedal skupine svoju jasnú reč: Semená žeruchy vedľa routeru vôbec nevyrástli a niektoré z nich boli dokonca zmutované alebo mŕtve.

"Je naozaj strašidelné, že je tam taký veľký vplyv, takže nás tiež veľmi ovplyvnil výsledok," hovorí Lea Nielsen.

Reakcie

Experiment zabezpečil dievčatám konečné umiestnenie v súťaži „Mladí výskumníci“, ale to bol len začiatok. O projekt dievčat odvtedy prejavili veľký záujem výskumníci z Anglicka, Holandska a Švédska.

Jedným z nich je Olle Johansson, profesor na Karolinska Institute v Štokholme, a je veľmi ohromený. Teraz zopakuje experiment s belgickou výskumnou kolegyňou, profesorkou Marie-Claire Cammaertovou na Université libre de Bruxelles, pretože podľa neho je experiment úplne skvelý:

- Dievčatá v rámci svojich vedomostí a schopností dokončili a pripravili veľmi elegantné dielo. Bohatstvo detailov a presnosti je príkladné, výber tej správnej žeruchy veľmi inteligentný a mohol by som pokračovať ďalej a ďalej, hovorí.

- Úprimne dúfam, že svoj budúci pracovný život využijú na výskum, pretože si určite myslím, že majú na to prirodzené vlohy. Osobne by som rád videl týchto ľudí v mojom tíme!

Výskumníci: Netreba robiť paniku

Pätica dievčat zo Severného Jutska sa však o svojej budúcej kariére ešte nerozhodla. Stále sú veľmi prekvapené tou náhlou pozornosťou.

Mathilde Nielsen hovorí:

- Je to úplne divoko ohromujúce a vzrušujúce. Nie je to niečo, čo len tak zažívate každý deň.

Experiment so žeruchou však priniesol aj ďalšie dôsledky, ktoré majú úplne inú prax.

- Nikto z nás už nespí s mobilom vedľa postele. Buď je umiestnený ďaleko, alebo je umiestnený v inej miestnosti. A počítač je vždy vypnutý, hovorí Lea Nielsen.

Podľa dvoch expertov by však experiment nemal v ľuďoch vyvolať paniku:

- Vedecké štúdie, ktoré sa doteraz uskutočnili, nedokázali presvedčiť, že je problém s chronickým vystavením sa týmto lúčom a zdravotnými problémami, hovorí Christoffer Johansen, profesor z Centra pre výskum rakoviny v Rigshospitalet.

Zdroj: dr.dk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie