Hexa-X-II, druhá fáza európskej vlajkovej lode 6G

03.01.2023 Zdroj: hexa-x.eu 5G sieť

Európska komisia (EK) dnes oznámila vytvorenie Hexa-X-II, druhej fázy európskej vlajkovej lode 6G. Táto nová fáza rozšíri zoznam partnerov Hexa-X na 44 organizácií, ktoré majú za úlohu vytvoriť predštandardizovanú platformu a systémový pohľad, ktorý bude tvoriť základ mnohých vstupov do budúcej štandardizácie 6G.

Projekt Hexa-X-II získal finančné prostriedky od EK v rámci prvej výzvy Spoločného podniku pre inteligentné siete a služby (SNS-JU). Ide o ďalší významný krok smerom k spojeniu kľúčových zainteresovaných strán v Európe. Cieľom Hexa-X a Hexa-X-II je vytvoriť z Európy lídra v 6G.

Hexa-X-II predstavuje úplný hodnotový reťazec pre budúce riešenia konektivity. Jej členovia siahajú od sieťových predajcov a poskytovateľov komunikačných služieb až po poskytovateľov technológií, ako aj najvýznamnejšie európske komunikačné výskumné ústavy.

Vďaka výsledkom inovácií Hexa-X sa konzorcium Hexa-X-II bude snažiť prekonať nasledujúce spoločenské výzvy:

  • Udržateľnosť: Hexa-X-II bude skúmať technológie, ktoré prispievajú k nulovej uhlíkovej stope a obmedzujú spotrebu energie a materiálu
  • Zahrnutie: Hexa-X-II má za cieľ poskytnúť konektivitu ľuďom v rozvojových krajinách, ako aj neprivilegovaným členom rozvinutých spoločností.
  • Dôveryhodnosť: Hexa-X-II zaistí transparentnosť údajov, bezpečnosť a súkromie a robustnosť siete

Nokia bude vedúcim projektu pre Hexa-X-II po svojom vedení prvého projektu Hexa-X. Ericsson preberá úlohu technického manažéra pre Hexa-X-II. Orange, TIM SpA, TU Dresden, University of Oulu, IMEC a Atos pomôžu koordinovať rôzne pracovné balíky, ako je vývoj a inovácia rádiového spojenia, budúce zariadenia a flexibilná infraštruktúra, inteligentná správa siete a hodnoty a požiadavky a ekosystém.

Projekt Hexa-X-II má za cieľ začať práce 1. januára 2023 s plánovanou dobou trvania 2,5 roka.

Zdroj: hexa-x.eu



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie