Výskumný projekt „6G Health“ sa začal na univerzitnej klinike v Lipsku

09.02.2023 Zdroj: epochtimes.de 5G sieť

V Univerzitnej nemocnici v Lipsku sa budú počas nasledujúcich troch rokov do októbra 2025 skúmať nové možnosti budúceho štandardu mobilnej komunikácie 6G v zdravotníctve. Okrem Vodafone a Univerzitnej nemocnice Charité Berlin je do výskumného projektu „6G Health“ zapojených ďalších 17 partnerov z priemyslu, výskumu a medicíny, ako oznámil telekomunikačný operátor v stredu 8. 2. v Lipsku. Spolkové ministerstvo výskumu financuje projekt v hodnote 12,87 milióna eur zo 75 percent, teda približne desať miliónov eur.

Hlavným rozdielom medzi 5G a 6G je rýchlosť prenosu dát. Siete 5G môžu dosahovať špičkové hodnoty až desať gigabitov za sekundu. Na druhej strane v sieťach 6G by mala byť možná rýchlosť až 400 gigabitov za sekundu.

Enormné vylepšenia by mali vyústiť aj do dátových výbehov, ktoré sa už pri prechode zo 4G (LTE) na 5G výrazne skrátili na jednu až dve milisekúndy. V 6G sieťach by potom mali byť oneskorenia len niekoľko mikrosekúnd. Okrem toho by 6G siete mali byť energeticky efektívnejšie, čo na jednej strane predlžuje výdrž batérie mobilných zariadení, no zároveň znižuje nároky na napájanie mobilných staníc.

Prenášajte dôležité údaje v reálnom čase

Vo výskumnom projekte „6G Health“ sa majú preskúmať aplikácie z troch oblastí inovácií. Na jednej strane sa majú v reálnom čase zaznamenávať, prenášať a spracovávať biosignály ako krvný tlak, telesná teplota, frekvencia dýchania a ďalšie životne dôležité údaje pacienta.

V druhej oblasti sa má uskutočniť výskum, ako môžu lekári a sestry v budúcnosti profitovať z nových foriem spolupráce – napríklad prostredníctvom aplikácií z prostredia rozšírenej reality či telemedicíny. Bolo by napríklad možné, že by sa lekári pri príprave na operácie pozerali na trojrozmerné zobrazenia orgánov alebo by si privolávali špecialistov na chirurgické zákroky. (pozn. prekladateľky: operácie cez ethernetový kábel sú oveľa bezpečnejšie ako bezdrôtovo)

Tretia oblasť výskumu sa týka sieťového prepojenia medicínskych zariadení a komunikačnej infraštruktúry pre budúcu inteligentnú nemocnicu.

Mnohé telekomunikačné spoločnosti skúmajú mobilnú komunikáciu šiestej generácie. Napríklad Deutsche Telekom vedie dva výskumné projekty federálneho ministerstva pre výskum. Okrem iného ide o sieťovú architektúru pre 6G a výzvu, ako je možné koordinovať satelitné a pozemné stanice.

Impulzy však prichádzajú aj od výrobcov mobilnej rádiovej techniky: Švédsky poskytovateľ Ericsson sa vo výskumnom projekte spojil okrem iného s Univerzitou v Stuttgarte. Ide o otázku, ako možno v 6G sieti zaručiť predvídateľnú kvalitu spojení medzi používateľmi, procesmi a digitálnymi obrazmi v kybernetickom svete.

Spúšťač: demografická zmena

Federálny výskumný inštitút odôvodňuje potrebu vytvorenia inovatívnej infraštruktúry 6G v medicínskom sektore demografickými zmenami. Najmä geograficky vzdialené regióny čelia veľkým výzvam, pokiaľ ide o lekársku starostlivosť o obyvateľstvo. V budúcnosti bude „pravdepodobne ešte menej zdravotníkov, ktorí sa budú starať o jednotlivých pacientov“, uvádza sa na stránke ministerstva .

Aby však bolo zdravotníctvo pripravené aj na budúcnosť, musí sa výrazne zvýšiť jeho efektívnosť. Ministerstvo tu vidí veľký potenciál v rozvoji 6G. Použitím moderných komunikačných konceptov a umelej inteligencie by sa napríklad dalo zefektívniť monitorovanie a údaje o pacientoch by sa mohli prenášať a spracovávať „rýchlo a bezpečne“.

Ako uvádza ministerstvo, 6G technológie v medicíne môžu rozhodujúcim spôsobom prispieť k zvýšeniu kvality života a odbremeneniu zdravotníctva. „Lekárske technológie predstavujú dôležitý budúci trh a hnací motor inovácií,“ pokračuje. Projekt je vhodný na podporu „technologickej suverenity Nemecka a Európy“ v tejto oblasti. (dpa/sua)

Zdroj: epochtimes.de



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie