Obyvatelia Valdemorilla sa búria proti projektu 5G kvôli možnému poškodeniu životného prostredia v Sierra de Madrid

14.12.2022 Zdroj: publico.es 5G sieť

Aktualizácia 15. 12. 2022: Dnes sme dosiahli moratórium na pilotný projekt 5G vo Valdemorille. 9 hlasov za, 6 proti a 2 sa zdržali.

Obyvatelia Valdemorilla sa búria proti vlastnej mestskej rade. Na vine je pilotný projekt Madridskej komunity na implementáciu 5G v madridských horách a zlepšenie pokrytia na severozápade vidieka. Projekt je podľa niektorých občanov poznačený mnohými tieňmi, z ktorých väčšina súvisí s environmentálnymi dopadmi umiestnenia siete staníc do chránenej oblasti, ktorá je súčasťou sústavy Natura 2000 a ktorá navyše hraničí s územiami katalogizovanými ZEPA priestory osobitnej ochrany vtáctva .

"Aby táto technológia fungovala, bolo by potrebné umiestniť veľmi vysoké výkony so zariadeniami a opakovačmi na diaľku a bez prekážok medzi nimi. To bude znamenať, že tam nebudú žiadne stromy, že budú odstránené, aby bolo možné inštalovať 5G stanice," odsudzuje Helena Chamorro, hovorkyňa skupiny obyvateľov, ktorí s podporou Ecologistas en Acción a Regionálnej federácie susedských združení Madridu (FRAVM) podporili návrh na radnici vo Valdemorillo, aby sa pokúsili zastaviť projekt.

Proti zámeru sa ohradili aj z mestskej skupiny Podemos. „Ak sa tento projekt rozbehne, môže to mať brutálne následky pre životné prostredie,“ odsudzuje Silvia Ruz, radkyňa za fialovú formáciu, ktorá považuje za zbytočné staviť na nové stanice. „Aby 5G fungovalo na 100 %, vytvoria bunkovú štruktúru, pretože budú musieť pokryť mestské centrá, ktoré sú veľmi rozptýlené, a budú musieť odstrániť stromy, aby vlny nemali prekážky alebo rušenie. Nechápeme, že sa to vykonáva namiesto pokračovania v 4G, ktoré má dobrú konektivitu a že ak je potrebné nejaké zlepšenie, bolo by potrebné iba vytvoriť novú stanicu,“ vysvetľuje politička.

V súvislosti s týmto projektom je tiež nedostatok údajov. Okrem zásahov starostu na plenárnom zasadnutí a verejných vyhlásení člena rady Carlosa Izquierda Torresa neexistujú takmer žiadne informácie, ktoré by nám umožnili poznať presné oblasti, kde sa budú stanice nachádzať a ako ovplyvnia prírodné prostredie.

Público si vyžiadalo podrobné informácie od ministerstva, ktoré sa vyjadrilo, že medzi jeho funkcie nepatrí rozhodovať o tom, kde by mali byť stanice a koľko ich bude rozmiestnených. „Lokalitu si nevyberáme my, mestské zastupiteľstvo musí vybrať najlepšiu situáciu podľa potrieb obyvateľov,“ argumentujú. „5G je konektivita, ktorú bude mať každý v blízkej budúcnosti, a preto je úlohou Madridského spoločenstva kontaktovať všetkých operátorov, aby mohli priniesť túto technológiu všetkým obyvateľom regiónu"

Čo sa týka starostu mesta Valdemorillo, Santiaga Villena AcedosaPúblico ho kontaktovalo a na ďalšom plenárnom zasadnutí 15. decembra sa odmietol vyjadriť k svojim verejným vyhláseniam.  

Zdroj: publico.es



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie