Francúzsky súd odobral SpaceX licenciu Starlink

09.04.2022 Zdroj: theregister.com 5G sieť

Francúzsky súd Conseil d'Etat ruší licenciu, ktorá oprávňuje skupinu Starlink Elona Muska používať dve frekvenčné pásma na poskytovanie satelitného internetu vo Francúzsku. Služba „pravdepodobne bude mať významný vplyv na trh poskytovania širokopásmového prístupu na internet“. SpaceX má údajne už len jednu pozemnú stanicu vo Francúzsku, vo Villenave-d'Ornon, Girond. Ďalšie dve stanice, ktoré boli schválené medzi júlom a decembrom 2020, sa stretli s miestnou opozíciou

Združenia PRIARTEM a Agir pour l'environnement požiadali o zrušenie využívania spektra. Skupinám na ochranu práv bolo vyhovené, uviedol rozsudok, pretože pridelenie prebehlo bez dostatočnej verejnej konzultácie.

ARCEP je „nezávislá agentúra zodpovedná za reguláciu telekomunikácií, poštových služieb a distribúciu tlačených médií“ vo Francúzsku.

Napadnuté rozhodnutie ARCEP, ktorého cieľom je autorizovať spoločnosť Starlink Internet Services Limited..., bude mať pravdepodobne významný vplyv na trh poskytovania širokopásmového prístupu k internetu a ovplyvní záujmy koncových používateľov. Preto prijatím rozhodnutia bez predchádzajúcej konzultácie s verejnosťou ARCEP nerešpektoval ustanovenia V článku L. 32-1 Kódexu pošty a elektronickej komunikácie.

Starlink ponúkal rýchlosti až 150 MBps pre satelitný internet, pričom služby sú vo Francúzsku dostupné v beta verzii od mája 2021. Súčasné rýchlosti sú porovnateľné so 4G, aj keď pri spustení SpaceX uviedla, že rýchlosť pripojenia sa časom zlepší. Od používateľov sa vyžaduje, aby si objednali malú parabolu so statívom, ktorú si doma postavia na otvorenom priestranstve.

Pozemné stanice (brány) a satelity pre Muskovu konšteláciu, ktorá má poskytovať konektivitu pre ťažko dostupné vidiecke miesta, môžete sledovať tu.

Dcérska spoločnosť SpaceX nie je jediným satelitným hráčom na nízkej obežnej dráhe Zeme (LEO). Pokrytie každej kozmickej lode je úzke pásmo okolo celého sveta, čo znamená, že čelí globálnej konkurencii. Jedným z takýchto rivalov je Amazon Project Kuiper, ktorý včera uviedol, že zabezpečil „až 83 štartov“ od Arianespace, Blue Origin a United Launch Alliance. Maloobchodný a cloudový gigant uviedol, že dohody zahŕňali „najväčšie komerčné obstarávanie nosných rakiet v histórii, poskytujúce kapacitu ťažkého nákladu pre projekt Kuiper na rozmiestnenie väčšiny jeho konštelácie LEO s 3 236 satelitmi“.

Vo Francúzsku Starlink čelí miestnemu rivalovi v podobe parížskeho Eutelsatu. Najväčší francúzsky telekomunikačný operátor Orange uzavrel v roku 2020 dohodu so spoločnosťou Eutelsat, na základe ktorej vykúpil všetku dostupnú kapacitu na satelite Eutelsat Konnect, aby pokryl celé francúzske územie, pričom uviedol, že to umožní využívať výhody aj tým, ktorí žijú v najizolovanejších oblastiach. z veľmi vysokorýchlostného pevného širokopásmového pripojenia cez satelit od januára 2021.

V októbri 2021 Eutelsat investoval ďalších 165 miliónov dolárov do OneWeb a zvýšil svoj podiel v poskytovateľovi satelitného širokopásmového pripojenia po tom, čo mu začiatkom toho roku poskytol hotovostnú injekciu vo výške viac ako pol miliardy dolárov. Tento outfit rok predtým z bankrotu kúpila vláda Spojeného kráľovstva a indická nadnárodná spoločnosť Bharti Global.

Len pred dvoma týždňami sa OneWeb obrátil na SpaceX po tom, čo sa jeho raketové jazdy na obežnú dráhu stali obeťou sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Akú spletitú sieť tkajú.

Zdroj: theregister.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie