Mesto Wangen v noci vypína verejné WiFi

30.04.2023 Zdroj: schwaebische.de 5G sieť

Úspech občianskej iniciatívy Zodpovedná mobilná komunikácia vo Wangene: Podľa ich informácií mesto od začiatku mesiaca v noci vypína verejnú sieť WLAN. Iniciatíva tento krok výslovne víta, hovorí o kompromise, ďakuje mestu a vo vyhlásení píše: „Išlo o návrh preventívneho konceptu mobilných telefónov, ktorým chce občianska iniciatíva dosiahnuť, aby bol život vo Wangene menej radiačný, a teda zdravší."

Založené na štúdiách

Pri rokovaniach s primátorom Michaelom Langom a stavebným oddelením boli rozhodujúce odporúčania, aby sa vedenie rozhodlo pre tento krok. Ide o preventívne opatrenia, keďže početné štúdie ukázali, že WLAN predstavuje zdravotné riziko. 

Týka sa to všetkých ľudí, najmä však detí, dojčiat, starších ľudí a ľudí trpiacich elektrohypersenzitivitou. Ako preventívne opatrenie odporúča aj Spolkový úrad pre radiačnú ochranu vypnúť WLAN na noc. Súkromné ​​osoby by sa tiež mohli riadiť týmto návrhom, pretože to možno ľahko naprogramovať na domácom smerovači pomocou časovača.

"Používateľ sa môže rozhodnúť sám"

Hovorkyňa iniciatívy Annette Rappmann vo vyhlásení vysvetľuje: „Naša občianska iniciatíva zastáva názor: Kedykoľvek je WLAN vypnutá, je to lepšie riešenie. To znamená, že každý používateľ sa môže sám rozhodnúť, či sa chce alebo nechce vystavovať žiareniu zo svojho smartfónu alebo iPhonu. Ak to nechcete alebo momentálne nepotrebujete internet, nebudete vystavení WiFi žiareniu.

Dohoda aj v Ravensburgu

Z kroku profituje aj mesto: Vypnutie verejnej WiFi „uprostred noci“ podľa Rappmanna nezabezpečí len zdravý spánok. Mesto tiež šetrí elektrinu, čo má zmysel z hľadiska nákladov a udržateľnosti. Miestna sieť zásobuje najmä oblasť okolo starého mesta.

K zodpovedajúcej dohode došlo podľa iniciatívy aj v susednom meste Ravensburg. Tam bude verejná WLAN v noci medzi 22:00 a 6:00 vypnutá hneď, ako to bude technicky možné.

Zdroj: schwaebische.de



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie