Základňové stanice 5G spotrebujú oveľa viac energie ako základňové stanice 4G

08.03.2021 Zdroj: fiercewireless.com 5G sieť

Podľa MTN Consulting utrácajú telekomunikačné spoločnosti v priemere 5% až 6% svojich prevádzkových nákladov na náklady na energiu. A očakáva sa nárast s prechodom na 5G.

Typická základňová stanica 5G spotrebuje až dvojnásobne alebo viac energie ako základňová stanica 4G, píše hlavný analytik MTN Consulting Matt Walker v novej správe s názvom „ Operátori čelia kríze nákladov na energiu“. A náklady na energiu môžu na vyšších frekvenciách ešte rásť, a to kvôli potrebe väčšieho množstva antén a hustejšej vrstvy malých článkov. K celkovej spotrebe energie v sieti prispejú aj výpočtové zariadenia Edge potrebné na podporu miestneho spracovania a nových služieb internetu vecí (IoT).

Presné odhady sa líšia podľa zdroja, ale MTN tvrdí, že v priemysle panuje zhoda v tom, že 5G zdvojnásobí až strojnásobí spotrebu energie u mobilných operátorov.

Varovania pred vyššou spotrebou energie prichádzajú od niektorých čínskych operátorov, ktorí sú poprednými svetovými nasadzovateľmi 5G. V novembri 2019 spoločnosť China Mobile EVP Li Zhengmao uviedla, že jej náklady na elektrinu s 5G rýchlo rastú. Spoločnosť China Mobile sa podľa MTN pokúsila použiť lacnejšie nasadenie antén MIMO, konkrétne 32T32R a niekedy 8T8R namiesto 64T64R. Li však tvrdí, že základňové stanice 5G prenášajú päťnásobok premávky, ako keď sú vybavené iba 4G, čo zvyšuje spotrebu energie. Operátor hľadá dotácie od čínskej vlády na pomoc so zvýšenou spotrebou energie.

Podľa údajov spoločnosti Huawei o potrebách RRU / BBU má typická 5G sieť potrebu energie viac ako 11,5 kilowattov, čo je takmer 70% oproti základnej stanici využívajúcej kombináciu rádií 2G, 3G a 4G. Makro 5G základňové stanice môžu vyžadovať niekoľko nových komponentov náročných na napájanie, vrátane vysielačov a prijímačov mikrovlných alebo milimetrových vĺn, programovateľných hradlových polí (FPGA), rýchlejších dátových prevodníkov, zosilňovačov s vysokým výkonom / nízkym šumom a integrovaných antén MIMO.

Zvýšené energetické nároky 5G môžu spôsobiť niekoľko problémov: 

  • Nedostatočné napájanie striedavým prúdom
  • Nedostatočná kapacita batérie: je potrebných viac záložných batérií, pretože tradičné olovené batérie majú nízku hustotu energie a ich kapacity sa ťažko rozširujú.
  • Nie je možné podporiť prenos na veľké vzdialenosti s veľkým výkonom: v scenároch 5G vyžadujúcich vysoké napájanie pre vzdialené AAU znamená pokles napätia obmedzenie prenosovej vzdialenosti.

Okrem toho, že operátori využívajú viac energie v sieti 5G RAN, nasadzujú tiež prostriedky na hrane výpočtovej techniky na podporu napríklad aplikácií s nízkou latenciou a služieb internetu vecí. „Spoločnosť Schneider Electric predpovedá, že s 5G bude distribúcia energie vyžadovať státisíce alebo dokonca milióny mikroúdajových centier na celom svete,“ uvádza MTN. „Napájanie týchto zariadení zvýši náklady na telekomunikačné služby a zvýši úroveň zložitosti sieťových operácií, pretože je potrebné minimalizovať náklady na napájanie.“

Zatiaľ čo čínski mobilní operátori môžu byť o niečo pred ostatnými čo sa týka zavádzania 5G a lekcií o energetickej efektívnosti, ostatní operátori už teraz uvažujú aj o účtoch.

V marci riaditeľ spoločnosti AT&T John Stankey uviedol, že ako súčasť celkového úsilia spoločnosti o zníženie nákladov sa spoločnosť AT&T zameriava na možnosti využitia rôznych architektúr na zníženie nákladov na energiu.

„Záverom je, že s rozširovaním 5G budú telekomunikačné spoločnosti čeliť výraznému nárastu svojich účtov za energiu,“ píše MTN Consulting. „V záujme riešenia tohto problému budú telekomunikačné spoločnosti musieť podniknúť kroky na organizačnej, architektonickej a miestnej úrovni.“

Zdroj: fiercewireless.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie