Vysielače a žiarenie

01.01.2021 Zdroj: www.regulaciavysielacov.sk 5G sieť

Elektromagnetické rádiofrekvenčné žiarenie predstavuje všetky zdroje, ktoré pracujú vo frekvenčnom rozsahu 100 kHz až 300 GHz. Prirodzené zdroje elektromagnetického žiarenia sa v tomto rozsahu nenachádzajú. Patria sem výhradne umelé, človekom vytvorené zdroje, akými sú napr. mobilné telefóny, základňové stanice mobilnej siete, mikrovlnné rúry, Wi-Fi, Bluetooth, rozhlasové a televízne vysielače, satelity, GPS, radary, apod. Skrátka ide o techniku, ktorá je tu s nami sotva polstoročie.I to je dôvod, prečo na tento typ elektromagnetického žiarenia nie sú živé organizmy evolučne prispôsobené.

RIZIKÁ

Elektromagnetické žiarenie emitované z mobilných telefónov, základňových staníc mobilnej telekomunikačnej siete, Wi-Fi, TV a rozhlasových vysielačov a im podobných zdrojov má svoje špecifiká. Je charakterizované viacerými vlastnosťami, napr. intenzitou, frekvenciou (vlnovou dĺžkou), moduláciou, zmenami v čase, polarizáciou, dobou expozície, apod. Akákoľvek z kombinácií týchto vlastností môže znamenať pre živé organizmy a životné prostredie istú záťaž, s ktorou sa nie vždy dokáže bez problémov vyrovnať. Z dlhodobého hľadiska ide teda o environmentálny faktor, ktorý významne ochudobňuje kvalitu životného prostredia. Je prítomný len tam, kde vstúpila noha človeka. Účinky rádiofrekvenčného žiarenia môžeme klasifikovať ako:

Tepelné (termálne)
Biologické (netermálne)

OFICIÁLNE LIMITY EXPOZÍCIE

S cieľom chrániť obyvateľstvo žijúce v okolí TV a rozhlasových vysielačov, základňových staníc mobilnej siete a užívateľov mobilných telefónov pred účinkami elektromagnetických polí, prijímajú regulačné orgány určité bezpečnostné opatrenia. Na svete nájdeme veľa národných a nadnárodných smerníc, avšak jedna z nich je všeobecne najviac uznávaná. Vychádza z odporúčaní, ktoré vytvoril nezávislý Medzinárodný výbor na ochranu pred ne-ionizujúcim žiarením (International CommissionforNon-IonizingRadia­tionProtection), skrátene ICNIRP. Odporúčania sú výsledkom výskumu Medzinárodného zväzu elektrických a elektrotechnických inžinierov (IEEE) a v roku 1998 boli pretransformované do bezpečnostných smerníc vo viac ako 80 krajinách po celom svete. Je nutné podčiarknuť, že tieto smernice vychádzajú z predpokladu, že rádiofrekvenčné elektromagnetické žiarenie má len tepelné účinky na tkanivá živých organizmov. Svedčí o tom aj fakt, že smernice sú frekvenčne závislé a neberú ohľad na moduláciu. Predpokladajú, že ekvivalentná dávka žiarenia s konštantnou amplitúdou je v tkanive viac absorbovaná, než dávka rovnako intenzívneho impulzného žiarenia (s premenlivou amplitúdou). Pre posúdenie oficiálnej expozície je teda postačujúce, ak sa vykoná meranie len efektívnych hodnôt (RMS) počas určitého pevne zvoleného časového intervalu. Toto meranie však nemusí počítať s maximálnymi špičkovými impulznými výchylkami, charakteristickými práve pre moderné telekomunikačné digitálne signály.
Európska komisia prijala smernice za záväzné pre všetky členské štáty EU. Vstupom Slovenska do členstva EU boli automaticky prijaté do lokálnej legislatívy. Tvoria základ vyhlášky Ministerstva zdravotníctva č. 534/2007 Z.z. o požiadavkách na zdroje elektromagnetického žiarenia a na limity expozície obyvateľov elektromagnetickému žiareniu v životnom prostredí. Jej detailné znenie môžete nájsť na tejto linke.

ZÁKLADŇOVÉ STANICE MOBILNEJ SIETE

Základňové stanice (z angl. BTS – Base TransceiverSta­tions) sú základnými elementami tvoriacimi pozemnú sieť pre fungovanie mobilnej telekomunikácie. V súčasnosti patria medzi najintenzívnejšie zdroje elektromagnetických rádiofrekvenčných polí v blízkosti našich obydlí. Vďaka ich invazívnej penetrácii do miest i na vidiek prakticky už takmer neexistuje lokalita, ktorá by nebola exponovaná mikrovlnným signálom. Nemálo prípadov sa týka i rušenia citlivých elektronických zariadení v ich blízkosti (rozhlas, TV). Sieť týchto neustále aktívnych vysielačov tvorí základ pokrytia signálom pre mobilné telefóny a iné telekomunikačné zariadenia.

Najhustejšie rozloženie základňových staníc nájdeme tam, kde sa zdržiava najviac ľudí. Je to spravidla v mestách,platí vzťah, čím hustejšie osídlenie, tým väčší dopyt po online službách a tým hustejšia sieť vysielačov. Lokality v okruhu 50 až 300 m od antén základňových staníc patria do zónys vysokou intenzitou elektromagnetického poľa. Obyvateľstvo, ktoré žije v týchto zónach je pre neustálu zvýšenú intenzitu elektromagnetického pozadia náchylnejšie reagovať na jeho pôsobenie rôznymi prejavmi.

Aby to však nebolo úplne jednoduché, anténne systémy základňových staníc majú určitú horizontálnu a vertikálnu smerovosť. Nie je teda úplne identická situácia s ohľadom na expozíciu na prízemí (úroveň terénu) v porovnaní s najvyšším poschodí bytovky. Rovnako nie je identická situácia, pokiaľ sa anténne systémy základňových staníc nachádzajú na streche predmetnej bytovky v porovnaní s umiestnením na streche protiľahlej bytovky. V tých druhých prípadoch to bude vždy markantne vyššia expozícía.

BIOLOGICKÉ LIMITY EXPOZÍCIE

Niektoré krajiny si stanovili bezpečnostné limity o niekoľko rádov nižšie, než odporúčajú smernice ICNIRP. Ide predovšetkým o dôvody lepšej ochrany obyvateľov pred škodlivými účinkami elektromagnetických polí. Na základe tisícov štúdií, ktoré preukázali jednoznačné mechanizmy netepelného vplyvu expozície na živé tkanivá, možno tvrdiť, že smernice ICNIRP nás nechránia dostatočne. Biologické limity sú úplne odlišné od oficiálnych limitov osobnej bezpečnosti a väčšinou sa jedná o výrazne prísnejšie limity, ktoré sú frekvenčne nezávislé. To znamená, že nezávisle od frekvencie alebo modulácie, definujú maximálnu možnú expozíciu bez výrazných negatívnych vplyvov na živé organizmy. Na rozdiel od oficiálnych hygienických limitov sú obvykle interpretované ako špičkové úrovne intenzity.

Prvýkrát, už v roku 2000, bol na konferencii v rakúskom Salzburgu prijatý preventívny limitpre „vysokofrekvenčný modulovaný impulzný signál“, používaný v modernej digitálnej komunikácii. Išlo o úroveň1000μW/m² (teda 10 000-krát prísnejší než smernice ICNIRP) Odvtedy vznikli a postupne vznikajú ďalšie neoficiálne limitné hodnoty, ktoré sa snažia nastaviť latku prísnosti tak nízko, aby úrovňami expozície bolo možné dosiahnuť takmer nulový účinok na ľudský organizmus, živočíchy i rastliny.

Odporúčané biologické štandardy a smernice:
Správa BioInitiative 2012 ODPORÚČA AKO BEZPEČNÉ:
1000 µW/m² pre vonkajšie priestory, kumulatívna expozícia RF.
100 µW/m² pre vnútorné priestory, kumulatívna expozícia RF.

Building Biology Institute, Nemecko:
< 0.1 µW/m², bez anomálií
0.1 – 10 µW/m², mierna anomália
10 – 1000 µW/m², ťažká anomália
> 1000 µW/m², extrémna anomália

Zdroje: 
http://www.regulaciavysielacov.sk/#vysielace-a-ziarenie
https://elektrosmog-info.voxo.eu/rizika-ziarenia
https://elektrosmog-info.voxo.eu/expozicne-limity



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie