Na letisku v Newarku svetlá svietia a sledujú vás

15.04.2021 Zdroj: nytimes.com 5G sieť

Návštevníci terminálu B na medzinárodnom letisku Newark Liberty si môžu všimnúť jasné a čisté osvetlenie, ktoré teraz pokrýva interiér, a to vďaka 171 nedávno nainštalovaným LED svietidlám. Pravdepodobne si však neuvedomia, že svietidlá sú chrbticou systému, ktorý ich sleduje.

Pomocou radu senzorov a ôsmich videokamier okolo terminálu sú svetelné zariadenia súčasťou novej bezdrôtovej siete, ktorá zhromažďuje a dodáva údaje do softvéru, ktorý dokáže rozpoznať dlhé rady, ŠPZ a dokonca identifikovať podozrivú aktivitu, zasielať výstrahy príslušným zamestnancom.

Projekt je stále v počiatočných fázach, ale riadiaci pracovníci úradu v New Yorku a New Jersey, ktorý letisko prevádzkuje, už hovoria o jeho rozšírení o ďalšie terminály a budovy.

Letisku systémy sľubujú lepšie riadenie bezpečnosti, ako aj energie, dopravy a ľudí. Obhajcovia súkromia však tiež varujú pred narušením súkromia a nesprávnym vyhodnotením informácií.

Fred H. Cate, riaditeľ Centra pre aplikovaný výskum kybernetickej bezpečnosti na Indiana University, označil potenciál zneužitia za „hrozný“.

Na letisku v Newarku bude prístavný úrad vlastniť a udržiavať údaje, ktoré zhromažďuje. Hovorí sa, že zatiaľ k tomu nemajú prístup žiadne iné agentúry a orgán činný v trestnom konaní ho môže získať iba na základe predvolania alebo písomnej žiadosti.

To, čo sa začalo ako spôsob, ako pomôcť vládam a podnikom šetriť energiu automatickým zapínaním a vypínaním svetiel, sa stal rozširujúcim sa trhom svetiel, senzorov a softvéru, ktorý je schopný zachytiť a analyzovať obrovské množstvo údajov o zvykoch bežných občanov.

Svietidlá sú vybavené špeciálnymi čipmi a sú pripojené k senzorom, kamerám a k sebe navzájom prostredníctvom bezdrôtovej siete. Údaje, ktoré sa zhromažďujú - napríklad konkrétne auto, ktoré sa blíži k terminálu - je potom možné analyzovať pre širokú škálu aplikácií. Systémy vyvinuté spoločnosťou s názvom Sensity Systems, by mohli byť čoskoro širšie dostupné. Na základe nedávnej dohody začne Amerlux, popredný výrobca osvetlenia, používať túto technológiu vo svojich LED svietidlách.

„Otvárame úplne novú oblasť svetelných aplikácií a služieb,“ uviedol Chuck Campagna, výkonný riaditeľ spoločnosti Amerlux, „vrátane video-bezpečnosti a verejnej bezpečnosti, správy parkovania, prediktívnej údržby a ďalších.“

Ostatné spoločnosti, vrátane gigantov ako Cisco Systems a Philips, sa snažia získať podiel na tomto trhu.

Las Vegas testuje systém pouličného osvetlenia, ktorý dokáže vysielať zvuk, a plánuje ho použiť hlavne na ovládanie osvetlenia a prehrávanie hudby alebo na vydávanie bezpečnostných upozornení na pešej zóne.

Kodaň inštaluje 20 000 pouličných lámp ako súčasť systému, ktorý by nakoniec mohol riadiť dopravu, monitorovať hladinu oxidu uhličitého a zisťovať, či sú odpadkové koše plné. Ostatné vládne agentúry a podniky začali vymieňať tisíce svietidiel za LED, hlavne kvôli zníženiu nákladov.

Očakáva sa, že tento trend sa zrýchli, pretože zariadenia budú čoraz lacnejšie a sofistikovanejšie. Spoločnosť Navigant Consulting, ktorá sídli v Chicagu, odhaduje, že záujem miest spôsobí v najbližších 10 rokoch nárast výdavkov na túto technológiu vo výške viac ako 100 miliárd dolárov.

„Stále viac toho, čo vidíme, je to, že riaditelia úradov vyberajú sieťové ovládače osvetlenia nielen pre energetické výhody, ale pre celú radu neenergetických výhod,“ uviedol Jesse Foote, analytik osvetľovacieho priemyslu spoločnosti Navigant.

Technológia Sensity napríklad umožňuje svetelným zariadeniam a senzorom presne určiť výstrel, vycítiť zemetrasenie alebo nebezpečný plyn alebo spozorovať osobu, ktorá zastavuje na parkovisku pri rôznych autách.

Niektoré mestá už majú viac zacielených senzorov, napríklad systém lokalizácie výstrelov ShotSpotter, ktorý používa viac ako 70 amerických miest, vrátane Bostonu, Milwaukee a San Francisca. Sieť Sensity môže senzory spojiť prostredníctvom existujúcich svietidiel.

Systém by po vývoji softvéru mohol tiež uľahčiť nakupovanie - čo je potenciálna výhoda pre obchodné centrá v konkurencii s online nakupovaním. Systém, ktorý "zbadá" zákazníka prichádzať na parkovisko, by mohol odoslať upozornenie na jeho mobil, kde je prázdne miesto na parkovanie alebo zľavový kupón.

„Vonkajšie osvetlenie považujeme za dokonalú infraštruktúru na vybudovanie úplne novej siete,“ uviedol Hugh Martin, výkonný riaditeľ spoločnosti Sensity. "Cítili sme, na čo by ste chceli túto sieť používať, je zhromažďovanie informácií o ľuďoch a planéte."

Ale to je presne to, čo sa obávajú zástancovia ochrany súkromia.

„V komerčnom priestore sú ľudia, ktorí hovoria: „No, veľké dáta - zbierajme všetko, uchovávajme navždy, neskôr zaplatíme niekoho na  analýzu bezpečnosti,“ povedal Justin Brookman, ktorý študuje súkromie spotrebiteľov v Centre pre demokraciu a technológiu. "Otázkou je, či chceme mať zavedený akýsi politický rámec, ktorý by to obmedzoval."

Aj tí, ktorí vyvíjajú túto technológiu, uznávajú obavy.

"Nehovorím, že viem presný rovnovážny bod, ale myslím si, že ak to urobíme dobre, táto informácia má veľkú hodnotu," uviedol Martin, či už táto hodnota zvyšuje bezpečnosť alebo pomáha obchodom konkurovať Amazonu.

Jeho spoločnosť má predstavenstvo, ktoré zahŕňa Heather Zichal, bývalú poradkyňu prezidenta Obamu pre energetiku a zmenu podnebia, a bývalého zástupcu Richarda A. Gephardta, ktorý pomáha pri zisťovaní dôsledkov tejto technológie.

"Myslím si, že musíme byť veľmi ohľaduplní k pozitívam aj negatívam," uviedol Martin. Dodal, že sieť Sensity je šifrovaná a „superbezpečná“.

V Las Vegas úradníci tvrdia, že nemajú záujem používať monitorovanie videa a zvuku (systém to ponúka pod názvom Intellistreets). Namiesto toho sa zameriavajú na využitie zvukového vysielania na zlepšenie prostredia a bezpečnosti vo verejných priestoroch.

V Kodani sa kladie dôraz na efektivitu, uviedol Eric Dresselhuys, výkonný viceprezident spoločnosti Silver Spring Networks, ktorá navrhla pripojiť tento systému so siete.

Vedúci pracovníci tvrdia, že potenciál pokročilého osvetlenia je takmer bezhraničný.

"Pred 20 rokmi nikto skutočne nechcel smartphone, pretože nevedel, že ho môže mať," uviedol Fred Maxik, zakladateľ a technický riaditeľ spoločnosti Lighting Science Group, ktorá vyrába LED diódy. "A myslím si, že to isté platí aj o osvetlení dnes: Nikto nevie, čoho všetkého bude osvetlenie schopné."

 

Zdroj: nytimes.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie