Huawei plánuje už v júli spustiť prvé verifikačné testy novej 6G technológie

09.06.2021 Zdroj: vosveteit.sk 5G sieť

5G technológia je v našich končinách zatiaľ viac menej v plienkach, no rozmach tejto technológie po celom svete a najmä v priemysle je nezastaviteľný. Rýchlejšie prenosové rýchlosti a minimálna odozva na úrovni optického pripojenia sú hlavnými atribútmi nových 5G technológií, ktoré sú dnes považované za najvyšší výdobytok v bezdrôtovej komunikácii. Už dnes však vieme, že ani pre nás aktuálne viac než postačujúci druh pripojenia nebude v budúcnosti štandardom a takmer určite sa dostanú do praxe ešte prepracovanejšie technológie. Logicky sa tak otvárajú dvere novej generácii bezdrôtového pripojenia s označením 6G, o ktorom sa špekuluje už pár rokov.

Huawei opäť o krok pred konkurenciou

Ako to však bolo aj pri aktuálnom 5G štandarde, väčšina spoločností sa stále zaoberá práve 5G sieťami, pričom čínsky Huawei má zrejme opäť navrch pred konkurenciou. Najnovšie správy priamo z Číny totižto odhaľujú, že čínsky telekomunikačný gigant plánuje už o pár mesiacov spustiť prvé verifikačné testy technológie budúcej dekády.

Zahraničný portál Gizmochina.com odvolávajúci sa na bližšie čínske zdroje informuje, že spoločnosť Huawei je už pripravená na spustenie dvoch satelitov už v júli tohto roku. Spoločnosť Huawei údajne spolupracuje s ďalšími čínskymi spoločnosťami, presnejšie má ísť o China Mobile a Čínsku národnú vesmírnu agentúru (CNSA). Plánom spoločnosti je na obežnej dráhe Zeme overiť doteraz vyvinuté 6G technológie.

Nad 6G sieťami aktuálne visí obrovský otáznik

Bližšie detaily o 6G sieťach však zatiaľ nepoznáme. Odborníci však predpokladajú, že 6G siete by mohli byť násobne rýchlejšie a lepšie ako dnes rozpínajúce sa 5G technológie. Aktuálny vývoj technológie naznačuje, že väčšina infraštruktúry by mohla byť presunutá práve na spomínanú obežnú dráhu Zeme. Očakávať tak môžeme širšie pokrytie aj menej zastavaných oblastí. Aktuálne je však zbytočné špekulovať o bližších špecifikáciách. Spoločnosť Huawei je síce svetovým lídrom v telekomunikačných technológiách a do testov 6G sa púšťa ako prvá, no spustenie 6G sietí stále odhaduje až na rok 2030.

Zdroj: vosveteit.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie