Bulharské obce zakazujú 5G

17.01.2021 Zdroj: news.bg 5G sieť

Balčik sa stal prvým bulharským mestom, ktoré na rok zakázalo výstavbu siete 5G.

Kvôli obavám občanov blokuje jedna z malých obcí v Bulharsku vstup nových sietí 5G na svoje územie minimálne na rok.

Mestské zastupiteľstvo v Balčiku hlasovalo na zasadnutí koncom septembra o zavedení moratória na inštaláciu týchto zariadení na obdobie jedného roka. Dôvodom tohto rozhodnutia je petícia 183 občanov, ktorí požadujú blokovanie sietí 5G z dôvodu obáv z ich vplyvu na zdravie. Počas hlasovania boli obecní poslanci, ktorí boli proti takémuto kroku, ale nakoniec bol návrh prijatý.

"Musí existovať štátny názor na túto otázku a výhody 5G siete pre obyvateľstvo a ekonomiku, ktoré treba vysvetliť, pretože ľudia sú zmätení a nevedia, komu majú dôverovať. Na veci sa pozeráme triezvo a neveríme v konšpiračné teórie," uviedol Marin Popov, ktorý je zástupcom miestnej občianskej iniciatívy súvisiacej s touto témou. "Veríme, že musíme vedieť, prečo je táto sieť užitočná a s čím, aby sme neprepadali panike. V Bulharsku však neexistujú pokusy o takúto štúdiu," dodal.

Zdroj: https://news.bg/internet-it/balchik-stana-parviyat-grad-u-nas-koyto-zabrani-izgrazhdaneto-5g-mrezhata-za-godina.html

Druhá bulharská obec zakazuje 5G

Druhá bulharská obec, Mezdra, zakázala na svojom území sieť 5G na obdobie 1 roka. Rozhodlo o tom miestne obecné zastupiteľstvo na poslednom zasadnutí pre rok 2020. Znie: „Na zavedenie, používanie, údržbu a vývoj elektronických komunikačných (celulárnych) sietí 5. generácie / 5G (technológia piatej generácie) sa ukladá jednoročné moratórium.“ Ako je zrejmé zo zápisnice zo schôdze, 11 členov rady hlasovalo za, 1 bol proti a šiesti sa zdržali hlasovania.

Zdroj: https://segabg.com/hot/category-bulgaria/vtora-bulgarska-obshtina-zabrani-5g



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie