VEDA SK: MIKROPLASTY V DUNAJI

20.05.2021 Zdroj: sav.sk Zdravie

Plasty zaplavili náš svet. „Žijeme v plastovej dobe, lebo plasty sú všade,“ pripomína Ing. Mária Omastová, DrSc. z Ústavu polymérov SAV.

Bežný človek zje asi 2 000 mikročastíc plastov každý týždeň. To je asi 21 gramov. Za mesiac teda „zjeme“ asi jednu zubnú kefku. Vyplýva to zo štúdie na základe výskumu austrálskej Univerzity v Newcastle. Ešte alarmujúcejšie je porovnanie, že podľa údajov OSN z roku 2017 v moriach našej planéty pláva až 51 biliónov mikroplastových častíc, čo je 500-krát viac, ako je v našej galaxii hviezd.

Životné prostredie máme iba jedno. Nedá sa vymeniť ako mikroténové vrecko. A od tohto prostredia závisí naše zdravie a kvalita života,“ hovorí ichtyológ prof. Vladimír Kováč, CSc.

Mikroplasty sú súčasťou nášho života. Sú v pitnej vode aj v ovzduší, ktoré dýchame. Navyše vo vodách viažu na seba ďalšie znečisťujúce látky, napríklad organické látky. A ťažké kovy... Zdá sa, že niet pred nimi úniku. Našli sa vraj už aj na Mount Evereste, ale aj v Mariánskej priekope hlboko na dne oceánu.

Vedkyňa roka SR 2016 Ing. Mária Omastová, DrSc., z Ústavu polymérov SAV sa vo výskume venuje aplikáciám nanotechnológií a nanomateriálov, ktoré zahŕňajú prípravu a modifikáciu častíc vodivých polymérov, s cieľom vytvoriť nové druhy materiálov pre aplikácie v rôznych zariadeniach. Okrem iného je aj zodpovednou riešiteľkou environmentálneho projektu Odpad z makroplastov v a pozdĺž Dunaja.  O jeho realizácii, cieľoch aj výsledkoch hovorila vo Vede SK na tému: Mikroplasty v Dunaji. V kombinácii s prof. RNDr. Vladimírom Kováčom, CSc., ktorý je vedúcim ichtyologického tímu zapojeného do medzinárodného výskumu Dunaja Joint Danube Survey 4, načreli hlbšie do ťaživej ekologickej témy. 

Ing. Mária Omastová, DrSc. z Ústavu polymérov SAV spolu s prof. RNDr. Vladimírom Kováčom, CSc., z Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave boli hosťami vo vysielaní Vedy SK v Rádiu Slovensko v sobotu 15. mája večer od 22.20 hod.

Záznam relácie si môžete vypočuť TU.     

Zdroj: sav.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie