Chod pôrodnice v Piešťanoch je ohrozený

20.06.2021 Zdroj: zenskekruhy.sk Zdravie

Aktualizované 20.6.2021:

Deň po zverejnení informácie o zatvorení pôrodnice v Nemocnici Alexandra Wintera, prišla správa, že toto oddelenie bude aj naďalej poskytovať zdravotnú starostlivosť a funguje v rovnakom rozsahu ako doteraz.
https://www.zpiestan.sk/spravy/aktualizovane-piestanska-porodnica-bude-fungovat-aj-nadalej/

Riaditeľ NAW Štefan Kóňa: „Vedenie Nemocnice Alexandra Wintera n. o. v Piešťanoch informuje širokú verejnosť, že po náročných rokovaniach sa podarilo stabilizovať počet lekárov novorodeneckého oddelenia. Ich akútny nedostatok bol príčinou ohrozenia prevádzky oddelenia pôrodnice, ktorý mohol vyústiť až do dočasného pozastavenia jej činnosti. Sme si vedomí, že avizované ukončenie prevádzky pôrodnice spôsobilo najmä u budúcich mamičiek vlnu nespokojnosti spojenú s množstvom obáv. Za vzniknutú nepríjemnú situáciu sa všetkým mamičkám ospravedlňujeme a uisťujeme ich, že vynaložíme maximálne úsilie, aby chod pôrodnice v Piešťanoch zostal aj naďalej bezproblémový.“

Aktualizované 19.6.2021:

Primátor píše riaditeľovi Nemocnice Alexandra Wintera (NAW) Piešťany:
https://www.piestany.sk/aktuality/spravy/primator-pise-riaditelovi-nemocnice-alexandra-wintera-naw-piestany-4458sk.html

Pôvodný článok z 10.2.2021:

Situácia na pôrodníckom oddelení v nemocnici v Piešťanoch vyzerá byť vážna. Zatvorenie pôrodnice v Nemocnici A. Wintera v Piešťanoch môže viesť k ďalšiemu znižovaniu kvality zdravotnej starostlivosti v regióne.

Na občianske združenie Ženské kruhy sa obrátili zamestnankyne a zamestanci pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch. Na podnet zdravotníckeho personálu napísali Otvorený list, ktorý je adresovaný ministrovi zdravotníctva
https://zenskekruhy.sk/wp-content/uploads/2021/02/Otvoreny-list-MZ-SR-porodnica-v-Piestanoch.pdf

V mene žien a širšej verejnosti Vás žiadame, aby ste sa zaoberali vzniknutou situáciou a podnikli kroky, ktoré povedú k zabezpečeniu plynulého poskytovania zdravotnej starostlivosti o tehotné a rodiace ženy v celom trnavskom kraji a priľahlom regióne.

Zároveň ponúkli občiankám a občanom možnosť prispieť svojím podpisom k tomuto otvorenému listu v priloženom podpisovom formulári TU.

Medzi ďalšie zrušené pôrodnice patria:

Nemocnicu v Piešťanoch si pre pôrod vyberie približne 700 žien ročne. Najbližie gynekologicko-pôrodnícke oddelenia sú v nemocniciach v Trnave a v Trenčíne, čo sú obe veľké, fakultné nemocnice. Už dlhšiu dobu dostávame znepokojivé správy od žien, ktoré rodili v nemocnici v Trnave, že v súvislosti s pandémiou COVID-19 pôrodnícke oddelenie kapacitne nestíha. Do nemocnice sú prevážané aj ženy, ktoré by boli za normálnych okolností hospitalizované v nemocnici v Nitre. Ženy v trnavskej nemocnici sú tak po pôrode často hospitalizované na gynekologickom oddelení bez svojich detí s odôvodnením, že oddelenie šestonedelia je kapacitne preplnené. Takáto separácia poškodzuje bábätká, ktoré nemôžu byť dojčené podľa svojich potrieb a oddelenie od matky pre ne predstavuje obrovský stres. Týmto oddeľovaním trpia aj ženy a je v priamom rozpore s odbornými odporúčaniami pre poskytovanie popôrodnej zdravotnej starostlivosti.

OZ Ženské kruhy vykonávajú osvetovú činnosť zameranú na ľudské práva žien v období tehotenstva, pôrodu a šestonedelia. Spolupodieľali sa na viacerých výskumoch a advokačných aktivitách v tejto oblasti. www.zenskekruhy.sk

Zdroj: zenskekruhy.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie