Jedovatá kozmetika - Parabény

20.03.2021 Autor: PBP Zdravie

Z chemického hľadiska sú to parahydroxybenzoáty. Prírodné parabény sa vyskytujú v ovocí, napríklad v čučoriedkach. Komerčne používané parabény sa vyrábajú synteticky z kyseliny benzoovej.

Parabény sa používajú ako konzervanty, pretože majú antibakteriálny účinok. Pomáhajú predĺžiť životnosť potravín a kozmetických výrobkov. Medzi parabény patria:

  • Metylparabén (iné možné názvy sú methyl paraben, methyl 4-hydroxybenzoate, methyl p-hydroxybenzoate, methyl parahydroxybenzoate, E218)

  • Etylparabén (ethyl paraben, ethyl 4-hydroxybenzoate, ethyl para-hydroxybenzoate, ethyl p-hydroxybenzoate; 4-hydroxybenzoic acid ethyl ester, E214)

  • Propylparabén (propyl paraben, propyl 4-hydroxybenzoate, propyl p-hydroxybenzoate, propyl parahydroxybenzoate; nipasol, E216)

  • Butylparabén (butyl paraben, butyl 4-hydroxybenzoate, butyl parahydroxybenzoate; butyl p-hydroxybenzoate, butoben)
    nemá priradený kód E, pretože nie je povolený v potravinách

Zdravotné riziká:

Wikipédia (http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben) uvádza, že parabény sú rýchlo absorbované, metabolizované a vylúčené (močom).

To však nie je pravda za každých okolností, keďže o pár odstavcov ďalej sa píše, že stopy piatich parabénov boli nájdené v nádoroch prsníka. Táto rodina chemikálii má zrejme schopnosť prenikať cez pokožku a nezmenená, nespracovaná naším metabolizmom, ostáva v tkanivách.

Jedna štúdia (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419695) z roku 2002 na potkanoch ukázala, že propylparabén výrazne znižuje dennú tvorbu spermií. Pritom množstvá, ktorým boli potkany kŕmené korešpondujú s potravinovými limitmi Európskej únie - 10 mg/kg hmotnosti za deň.

Často sa stáva, že osoba dlhodobo používa kozmetiku s obsahom parabénov, no zrazu sa po použití liečiva (na vonkajšie použitie) u nej objaví kontaktná dermatitída (žihľavka) (www.epitesty.cz/pasports/B 020.pdf). Vysvetlením tohto javu môže byť:

  1. koža s porušenou bariérovou funkciou netoleruje parabény a ľahšie podlieha alergickej reakcii ako zdravá koža

  2. v kozmetických výrobkoch je obvykle nižšia koncentrácia parabénov ako v liečivách.

Navyše metylparabén aplikovaný na pokožku môže reagovať s UVB žiarením. To spôsobuje poškodzovanie DNA a predčasné starnutie pokožky.

Obmedzenia:

Európska únia povoľuje koncentráciu parabénu do 0,4 percenta v krémoch.

V Dánsku je zakázané používať butyl- a propylparabén a ich odvodené soli v kozmetických produktoch určených pre deti mladšie ako tri roky.

V USA je povolený a má status GRAS (Generally recognized as safe, vo všeobecnosti považovaný za bezpečný).

Kde sa vyskytujú:

Nájdeme ich v krémoch, dezodorantoch, šampónoch, zubných pastách a v krémoch zarábaných v lekárni zo základu Cremor anionicus (napríklad pediatri predpisujú krém s kyselinou mliečnou). Nekonzervovaný prípravok je náchylný na mikrobiálnu kontamináciu a jeho použiteľnosť je iba 1 týždeň. http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2013/01/06.pdf

Zloženie krému Cremor anionicus:

alcohol cetylstearylicus emulsificans A 9,0 g
paraffinum liquidum 6,0 g
vaselinum album 15,0 g
aqua purificata 70,0 g
konzervant Methylparabenum 0,06 g
konzervant Propylparabenum 0,03 g

 

Zloženie krému s kyselinou mliečnou:

základ Cremor anionicus
glycerol
kyselina mliečna

Tip:

  • Pediatra môžete požiadať, nech Vám predpíše radšej 2 polovičné recepty namiesto jedného. V lekárni môžete následne požiadať, nech Vám zarobia krém bez konzervantov.
  • Pre bežné každodenné použitie vyskúšajte kokosový olej namiesto krému na tvár, krému na ruky a krému na detský zadoček.



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie