Argentínske tango ako terapia

30.06.2021 Zdroj: tangoargentino.sk Zdravie

Na štvrtom poschodí najväčšej psychiatrickej nemocnice v Buenos Aires tancujú pacienti s lekármi a sestričkami tango. Pred niekoľkými mesiacmi sa niektorí báli rozprávať a iní sotva udržali pri chôdzi rovnováhu. Dnes líčko na líčko so svojimi partnermi sa nesú po parkete do melódie tradičnej harmoniky.

„To, že pri tangu držíte druhú osobu v náručí, navodzuje určitý láskyplný vzťah,“ hovorí psychologička Silvina Perlová, koordinátorka Štúdia tanga v psychiatrickej liečebni Borda. Ide o jeden z ústavov v Buenos Aires, ktorý prijal tento tanec ako terapiu.

Argentínske tango je však lepšie využiť pre seniorov na prevenciu

Možno sa pozastavíte alebo až začudujete nad tým, prečo práve akési argentínske tango by malo byť vhodné aj pre seniorov. Alebo až výnimočne vhodné. Je, a ešte ako! Len o tom málo ľudí vie. Možno aj preto, lebo tango vlastne ani nepoznáme, alebo máme o ňom veľmi skreslené informácie. Alebo nevieme, že európske a argentínske tango sú od základu úplne iné tance.

Možnosti tanga pre seniorov a jeho extra prínosy

Vďaka svojim hlboko ľudským prvkom – držaním sa v objatí, spoločné kráčanie, vnímanie a komunikácia – je argentínske tango priaznivým pre všetky vekové kategórie. Tu sú najdôležitejšie dôvody, prečo je výborné pre ľudí vo vyššom veku:

  • je príjemné vzájomným poskytovaním dotyku a objatia, držanie druhej osobu v náručí navodzuje dôverný, láskavý a rešpektujúci vzťah
  • nesie v sebe určitú magickú esenciu a prináša do života nové zážitky, radosť, motiváciu a sociálne kontakty
  • pomáha viesť napĺňajúci život aj po odchode do penzie a umožňuje znovu nájsť aktívny spoločenský život
  • je fyzicky nenáročné, resp. je dobre prispôsobiteľné možnostiam tanečníkov
  • pomáha zlepšovať rovnováhu, motoriku a fyzická aktivita podporuje funkcie kardiovaskulárneho systému
  • osvedčuje sa aj ako podporná liečba pohybového aparátu, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, depresií a ďalších nemocí; pomáha ich lepšie zvládať po fyzickej i psychickej stránke
  • prirodzene motivuje k väčšiemu dbaniu o seba, zvyšovaniu sebadôvery a sebaúcty

Argentínske tango je hudobný, tanečný a životný štýl. Je nielen kráľom medzi tancami, ale mnohí tvrdia, že je to viac než tanec.

Zdroj: tangoargentino.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie