ÚVZ SR: Upozorňuje na nebezpečné kozmetické prípravky

18.05.2021 Zdroj: uvzsr.sk Zdravie

Bratislava 18. mája (TASR) - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány štátov EÚ. Produkty sa môžu nachádzať aj na slovenskom trhu. 

V EÚ systém začal pracovať v roku 2003 na základe Smernice Európskeho parlamentu o všeobecnej bezpečnosti výrobkov. Prevádzkovateľom systému RAPEX je Európska komisia - Generálne riaditeľstvo pre zdravie a ochranu spotrebiteľa. Členské štáty vstupujú do systému prostredníctvom národných kontrolných miest. Slovensko vstúpilo do systému 1. mája 2004.

Najnovšie upozornenie sa týka čiernej farby na vlasy s názvom Henna Herbal Black 1.0 značky PCC Brands od neuvedeného výrobcu pôvodom z Indie. Výrobok pripravený na použitie obsahuje látku p-phenylenediamine (PPD) v koncentrácii 2,8 percenta. Kontrolný orgán zistil nedostatok oxidačných činidiel, dlhý čas ponechania výrobku na vlasoch a kontakt s pokožkou hlavy môže vyvolať alergickú kontaktnú dermatitídu a na výrobku bolo nedostatočné varovné označenie v nemeckom jazyku.

Problematický je aj výrobok na spevnenie pokožky s názvom Stretch Control od značky Mesostyle Stretch Control od výrobcu Laboratorio Expertisse Internacional, S.L. zo Španielska. Výrobok obsahuje látku Meclofenoxate, ktorá pôsobí na centrálny nervový systém a je viazaná na lekársky predpis.

Hygienici upozorňujú aj na kozmetickú masku s názvom Fitokosmetik schwarzer kosmetischer Ton (Totes Meer) od značky Fitokosmetik z Ruskej federácie od lotyšského výrobcu SIA Fitocosmetic. Zistené v nej boli ťažké kovy.

ÚVZ SR poskytuje informácie pre spotrebiteľov na svojich stránkach: 

Zdroj: uvzsr.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie