Súdny príkaz vedie k zatknutiu francúzskeho klimatického aktivistu

07.09.2021 Zdroj: theverge.com Zahraničie

Údaje boli vyžiadané ako súčasť širšieho vyšetrovania skupiny klimatických aktivistov, ktorí obsadili niekoľko bytov a obchodných priestorov v Paríži. Aj keď sú členovia skupiny anonymní, jeden použil v online príspevkoch adresu „jmm18@protonmail.com“. Výsledkom bolo, že francúzska polícia sa snažila identifikovať akékoľvek osoby prepojené s účtom.

Pretože ProtonMail sídli vo Švajčiarsku, nepodlieha požiadavkám Francúzska ani EÚ. Spoločnosť však stále čelí požiadavkám švajčiarskych súdov, kde francúzska polícia mohla podať žiadosť pomocou Europolu. Potom, čo švajčiarske súdy schválili príkaz, ProtonMail začal zaznamenávať IP informácie o účte, ktoré boli následne odovzdané francúzskej polícii, čo viedlo k identifikácii a zatknutiu aktivistu.

TRESTNÉ STÍHANIE V TOMTO KONKRÉTNOM PRÍPADE BOLO VEĽMI AGRESÍVNE

V príspevku s názvom Dôležité objasnenie týkajúce sa zatknutia klimatického aktivistu generálny riaditeľ spoločnosti Proton Andy Yen uviedol, že zdieľa znepokojenie nad stíhaním a uviedol ďalšie podrobnosti o právnych problémoch, ktoré prinútili spoločnosť poskytnúť údaje.

"Proton dostal od švajčiarskych orgánov právne záväznú objednávku, ktorej sme povinní vyhovieť." Proti tejto konkrétnej žiadosti nebolo možné sa odvolať, ”napísal Yen v príspevku. "Trestné stíhanie v tomto konkrétnom prípade bolo veľmi agresívne." Toto je bohužiaľ v posledných rokoch po celom svete stále častejšie. “

Podstatné je, že objednávka neposkytla obsah e -mailu aktivistu, ktorý je šifrovaný a nie je k nemu prístup Protonu. Yen uviedol, že podobná objednávka by tiež nebola schopná poskytovať metadáta ProtonVPN, pretože na siete VPN sa podľa švajčiarskeho práva vzťahujú rôzne požiadavky.

Zatknutie je napriek tomu alarmujúce pre mnohých používateľov ProtonMail, ktorí očakávali, že služba bude mať silnejšiu ochranu proti právnej identifikácii. Yen sa zaviazal aktualizovať verejnú dokumentáciu služby s cieľom „lepšie objasniť povinnosti ProtonMail v prípadoch trestného stíhania“.

Protonova vlastná správa o transparentnosti ukazuje alarmujúci nárast švajčiarskych súdnych príkazov vrátane tých, ktoré slúžia v mene zahraničných vyšetrovaní. V roku 2020 Proton vyhovel viac ako 3 000 objednávkam údajov od švajčiarskych súdov, čo je viac ako dvojnásobok počtu obsluhovaných v predchádzajúcom roku.

Zdroj: theverge.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie