Amersfoort sa predsa nestane Smart City, riziká sú príliš veľké

08.02.2023 Zdroj: ninefornews.nl Zahraničie

Amersfoort chcel byť lídrom ako jedno z inteligentných miest v Holandsku, ale program Amersfoort Smart City sa skončil. Ide o inteligentné lampy, WiFi sledovanie a predpovedanie správania pomocou algoritmov.

Obec Amersfoort chcela vytvoriť „živé laboratórium“, v ktorom by mohla experimentovať s technológiou, pod podmienkou, že nie každý sa stane pokusným králikom.

Nie veľmi nadšený

Amersfoort nakoniec projekt zrušil. Náklady sa ukázali byť príliš vysoké a riziká príliš veľké. Bývalý projektový manažér inteligentného mesta na magistráte hovorí v rozhovore s De Stadsbronom , že „nemyslím si, že sa to v krajine veľmi uchytilo“.

Sledovanie pomocou Wifi opakovane narážalo na obavy o súkromie. Mesto Enschede už predtým využíval WiFi sledovanie , avšak magistrát dostal pokutu státisíce eur.

Závažné porušenie

V centre mesta Enschede počítali okoloidúcich cez senzory. Podľa magistrátu sa tieto sčítania robili „anonymne“. Napriek tomu holandský úrad na ochranu údajov uložil obci pokutu 600-tisíc eur. Podľa úradu nebolo súkromie občanov riadne zaručené, pretože ich bolo možné sledovať bez toho, aby to bolo potrebné.

Používanie WiFi sledovania je samo o sebe závažným porušením zákona o ochrane súkromia GDPR, uviedol úrad.

Oveľa horšie

Apeldoorn sa predtým premenil na prvé Smart City v Holandsku .

Investigatívny novinár Joshua Philipp nedávno upozornil na projekty Smart City, ktoré sa rozbiehajú v Holandsku. Skúmal zapojenie Svetového ekonomického fóra do tohto projektu, ktorý sa neobmedzuje len na Holandsko.

"Je to oveľa horšie, robia to na celom svete," povedal Philipp.

Zdroj: ninefornews.nl



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie