Americkí finanční králi podnikajú v Európe nájazdy na infraštruktúrne spoločnosti

19.11.2022 Zdroj: lemonde.fr Zahraničie

Telekomunikační operátori sa snažia zvýšiť hodnotu šťavnatého aktíva, ktorým sú reléové antény. Americké fondy využívajú túto investičnú príležitosť s podporou krajín Perzského zálivu, poznamenáva Philippe Escande, ekonomický redaktor časopisu Le Monde.
Vojna stožiarov je vyhlásená. Nielen tie veterné turbíny, ale aj antény, ktoré nám umožňujú telefonovať a ktoré sa teraz hemžia na všetkých strechách veľkých miest a na vidieku. Ich vlastníctvo má teraz hodnotu miliárd eur. Všetci telefonickí operátori sa snažia z tohto šťavnatého majetku vyťažiť maximum.
Britská spoločnosť Vodafone, ktorá už svoje stožiare kótovala na frankfurtskej burze, sa rozhodla ísť ešte o krok ďalej a predala podiel spoločnosti, zatiaľ menšinový, investičným fondom. Víťazmi tejto obrej aukcie sú americké fondy KKR a GlobalInfrastructure Partners (GIP). Operácia oceňuje dcérsku spoločnosť na takmer 15 miliárd eur, čo by Vodafonu prinieslo viac ako 3 miliardy. KKR, GIP, Blackstone, americkí králi private equity, v súčasnosti robia nájazdy na infraštruktúrne spoločnosti v Európe.
Blackstone, najväčší, ktorý spravuje aktíva takmer 1 bilión dolárov (až eur), stojí za Phoenix Power, spoločnosťou, ktorá nedávno kúpila veľkú časť strešných antén v Paríži. KKR, ktorá spravuje takmer 500 miliardové aktíva, sa pokúsila kúpiť telekomunikačné veže nemeckého Deutsche Telekomu, európskeho lídra v tejto oblasti. Pokiaľ ide o GIP, ktorý je špecializovanejší, vo Francúzsku sa preslávil svojím vstupom v roku 2021 do hlavného mesta Suez.

Dlhodobé aktíva

Presvedčení, že medzinárodná ekonomická situácia sa zhorší a že úrokové sadzby prudko stúpnu, títo špecialisti na odkupovanie dlhov vsádzajú na solídne, dlhodobé aktíva. Najmä preto, že energetická transformácia veľmi potrebuje nasadenie ich kapitálu.
A ako obvykle, aby financovali toto akvizičné šialenstvo, obracajú sa na svojich priateľov v Perzskom zálive. To je šťastie, pretože suverénne fondy Abú Zabí, Kataru a Saudskej Arábie nikdy neboli tak bohaté s prudkým nárastom cien ropy a plynu. Za kúpou pobočiek Vodafonu stojí podľa Financial Times Public Investment Fund (PIF), suverénny investičný fond Saudskoarabského kráľovstva.
Tá sa presadzuje v citlivom telekomunikačnom biznise v Európe. V Spojených štátoch je už akcionárom spoločností Boeing, Facebook, Citigroup, Uber a mnohých ďalších. Ale tento fond, úzko riadený princom Mohammedom Ben Salmanom, páchne sírou, pretože jeho krajina sa rozišla so Spojenými štátmi tým, že sa spojila s Ruskom v oblasti cien ropy a dvorila Číne.
Geopolitika by preto jedného dňa mohla dobehnúť dobrý biznis veľkých amerických šeliem.

Čitajte tiež: https://newsinfrance.com/xavier-niel-the-owner-of-free-invites-himself-to-the-capital-of-the-british-vodafone/

Zdroj: lemonde.fr



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie