Sieťoví operátori znižujú výkon, aby ušetrili elektrickú energiu

26.01.2023 Zdroj: channelpartner.de Zahraničie

Plný výkon nie je vždy dostupný na stožiaroch mobilných telefónov. Prevádzkovatelia sietí by mohli ušetriť elektrinu dočasným znížením frekvenčných pásiem.

S energeticky úsporným režimom sa časť frekvenčných pásiem prepne do pohotovostného režimu, keď je dopyt nízky – napríklad v noci alebo cez deň vo vzdialených lokalitách. „Vždy je dodaná základná dodávka,“ zdôraznil hovorca O2. Systém rozpozná, kedy sa dopyt zvýši a zvýši kapacitu v krátkom čase. Podobne sa vyjadril aj hovorca Telekomu. Vždy zostáva aktívna aspoň jedna frekvencia. Akonáhle sa dátová prevádzka v bunke zvýši, všetky frekvencie sa automaticky prepnú späť.

Vodafone od októbra testuje režim dynamickej úspory energie počas dňa na približne 100 staniciach. Využitie sa má v budúcom roku rozšíriť. Ak by bola technológia zavedená všade tam, kde je to možné, Vodafone očakáva úspory energie, ktoré by teoreticky stačili na zásobovanie 3000 domácností.

Systém pravdepodobne nebude mať pre používateľa telefónu žiadne negatívne dôsledky. "Neočakávame žiadne výrazné obmedzenia pre zákazníkov," hovorí hovorca Spolkovej agentúry pre siete. (dpa/awe)

Na vlnách rozumu

Vypočujte si podcast Inforovnováha 67 – Je 5G zelená a bezpečná?
https://hearthis.at/slobodnyvysielac/inforovnovaha-67-2021-04-02/

Všetky diely série Na vlnách rozumu tu:
https://www.elektrosmogazdravie.sk/na-vlnach-rozumu/

Zdroj: channelpartner.de



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie