Keď EÚ utiahne slučku...

02.02.2024 Zdroj: https://indblik.dk/naar-eu-strammer-garnet/ Zahraničie

Väčšina v Európskom Parlamente vyzýva Komisiu a Radu ministrov, aby zorganizovali „Lex Orban“, ktorý môže zbaviť ľubovoľný členský štát jeho hlasovacieho práva, ak porušuje „hodnoty EÚ“, bez ohľadu na to, čo to podľa niektorých môže byť. Spočiatku má akcia zabrániť Viktorovi Orbánovi prevziať predsedníctvo Európskej rady.

Dánsky pohľad na vec

Počas minulého roka sa Európsky parlament a Komisia usilovali o to, aby tu v roku 2024 zorganizovali politický ohňostroj. Oslavy sú však vyhradené pre tie kruhy, ktoré chcú väčšiu centralizáciu moci v Únii a zníženie suverenity členských štátov. "Nikdy by ste nemali nechať dobrú krízu premrhať“, ako radi hovoria politici. Vedúce sily Únie skutočne videli, že občania Európy sú v kríze charakterizovanej úzkosťou, neistotou a strachom z budúcnosti. Podľa prieskumu Eurobarometer z marca 2023 nie je nikto krízou zasiahnutý vážnejšie ako Dáni, ktorí sa obávajú smrti CO2 a vojny s Ruskom. Národná vlna úzkosti uvrhla mládež v krajine do klimatickej hrôzy, ktorú mladí ľudia považujú za hlavnú hrozbu pre ich budúci život. 81% opýtaných sa domnieva, že Rusko predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť krajiny. Netrpezlivo sa preto obzeráme okolo seba, aby sme našli niekoho, kto by nás mohol ochrániť a poskytnúť nám istotu a bezpečie, aj keby to stálo našu národnú slobodu a suverenitu. Bezpečnosť je najlepšie zlato.

Eurobarometer tiež ukazuje, že Dáni sa z pozitívnych, no zároveň skeptických postojov k Únii dostali medzi krajiny, ktoré vnímajú EÚ a členstvo v EÚ najpozitívnejšie, predstihli ich len Luxembursko a Írsko. Európsky parlament a Komisia nezaháľajú pri love v problémových vodách. V novembri 2023 Parlament prijal uznesenie, ktoré dramaticky prepíše súbor pravidiel EÚ. Návrhom sa zruší právo veta členských štátov vo veľkom počte oblastí, takže budúce rozhodnutia sa budú prijímať väčšinou hlasov. Týka sa to predovšetkým zahraničnej a bezpečnostnej politiky a rozpočtu EÚ, ale aj energetickej a environmentálnej politiky. Je pravda, že ak sa má právo veta úplne zrušiť, vyžaduje sa zmena zmluvy. V existujúcich dohodách EÚ je klauzula o „konštruktívnom vzdaní sa“ práva veta, čo znamená, že členovia sa môžu dobrovoľne rozhodnúť zdržať sa hlasovania, po čom možno vykonať väčšinové rozhodnutie. Asi si nikto nevie predstaviť, že malé, vystrašené Dánsko si stane na zadné nohy a povie nie zahnané do kúta 26 krajinami, ktoré požadujú áno.

Väčšina v Parlamente vyzýva Komisiu a Radu ministrov, aby zorganizovali „Lex Orban“, ktorý môže zbaviť ľubovoľný členský štát jeho hlasovacieho práva, ak porušuje „hodnoty EÚ“, bez ohľadu na to, čo to podľa niektorých môže byť. Spočiatku musí akcia zabrániť Viktorovi Orbánovi prevziať predsedníctvo Európskej rady, čo by sa inak mohlo stať, keď Maďarsko prevezme predsedníctvo EÚ 1. júla. Európsky parlament tiež požaduje, aby Únia rozšírila svoje kompetencie v oblasti zdravotníctva, priemyselnej politiky, energetiky, vzdelávania a kontroly vonkajších hraníc. Toto sprísnenie sa musí uskutočniť s odvolaním súčasných komisárov. Namiesto toho musí sám predseda komisie vymenovať tím 15 politikov, ktorí musia reflektovať geografickú, demografickú a politickú rovnováhu v Únii. To znamená, že Dánsko, ktoré malo doteraz miesto pri stole, bude teraz úplne mimo Komisie, pokiaľ nemôžeme uzavrieť volebnú alianciu s inými malými štátmi, ako je Švédsko a Fínsko, a možno ešte spoločne bojovať o severské miesto v Komisii. Výraz „Komisia“ sa ruší a nahrádza sa výrazom „Európsky výkonný orgán“. Prezident zároveň preberá post predsedu Európskej rady, ktorého úloha ako zástupcu 27 hláv štátov a vlád zaniká.

Zrejme bude ťažké zrealizovať celý balík, ale dánsky parlament s časťou plánu súhlasí. V parlamente tak existuje podpora pre väčšinové rozhodnutia v oblasti zahraničných vecí a bezpečnosti a rozpočtu EÚ. V kombinácii so zrušením obrannej výhrady zo strany Dánska likvidácia práva veta znamená, že Dánsko bude odteraz mimo vplyvu v týchto dôležitých oblastiach. Keďže veľká väčšina obyvateľstva je paralyzovaná strachom z klimatickej smrti a ruských rakiet, môžeme očakávať, že aj „zelený prechod“ sa stane záležitosťou Únie a nie dánskou. Je to úplne v súlade s väčšinovým rozhodnutím v Európskom parlamente, ktoré presne požaduje, aby sa právo veta zrušilo aj pre energetickú a environmentálnu politiku v Únii.

Dánsky parlament je tak pripravený na riadne blokové odovzdanie suverenity bez toho, aby za to niečo dostal. Inak je toho dosť na riešenie. Ak sa má v EÚ sústrediť ďalšia moc, cenou by mal byť zrýchlený demokratizačný proces vo vedení Únie. Európsky parlament nemá právo navrhovať legislatívu, čo je výlučne v kompetencii Komisie a Rady ministrov. Ak chcete pokračovať v modernej EÚ, mali by ste rozdeliť parlament na dve komory ako v USA: parlament, ktorého členov volia národné štáty podľa počtu hlasov, a senát, kde má každý členský štát dvoch senátorov bez ohľadu na veľkosť štátu. Všetky právne predpisy musia prejsť oboma komorami. Senát poskytuje menšine dobrú ochranu, keďže Nemecko a Francúzsko so 120 miliónmi obyvateľov by nemali viac senátorov ako Dánsko a Fínsko s dohromady 12 miliónmi obyvateľov. Ďalej by sme mohli požadovať, aby členov komisie nemenovali národné štáty, ako je to dnes, ale aby boli volení parlamentným procesom.

To sa však nestane. Zvykli sme si na to, že sa vzdávame kompetencií a suverenity bez toho, aby sme dostali čokoľvek na vyrovnanie straty. Keď o pár rokov budú musieť politici a médiá priznať, že Rusko nepredstavuje žiadnu skutočnú hrozbu a že neexistuje žiadna klimatická kríza, bude už neskoro priznať, že strach nás prinútil zapredať našu slobodu. „Strach žerie duše“, hovorí filmový režisér Rainer Werner Fassbinder. A nie dosť. Strach pohlcuje aj slobodné národy.

Zdroj: https://indblik.dk/naar-eu-strammer-garnet/



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie