Obama navrhuje "digitálne odtlačky prstov" na boj proti dezinformáciám, "aby sme vedeli, čo je pravda a čo nie

17.06.2023 Zdroj: Fox News Zahraničie

Bývalý prezident Barack Obama v novom rozhovore navrhol vytvorenie "digitálnych odtlačkov prstov" na boj proti dezinformáciám a rozlišovanie medzi pravdivými a zavádzajúcimi správami pre spotrebiteľov.

Obama sa stretol so svojím bývalým hlavným poradcom v Bielom dome Davidom Axelrodom v rozhovore v jeho podcaste "The Axe Files" na CNN Audio. Axelrod počas rozhovoru poznamenal, že je svedkom "dezinformácií, dezinformácií deepfakes" zameraných na Obamu.

"Ako som povedal ľuďom, keďže som bol prvým digitálnym prezidentom, keď som odchádzal z úradu, bol som pravdepodobne najviac nahrávaným, filmovaným, fotografovaným človekom v histórii, čo je trochu zvláštna vec," reagoval Obama. "Ale jednoducho je to tak. V dôsledku toho je tam veľa surového materiálu."

Bývalý prezident dodal, že deepfakes - digitálne zmanipulované obrázky, zvuky alebo videá, ktoré vyzerajú ako legitímne - začali s verziou, na ktorej tancuje, "hovorí oplzlé limericky" a podobné aktivity.

"Táto technológia je tu teraz," pokračoval Obama, ktorý varoval pred zhoršovaním tohto problému v budúcnosti. "Takže najbezprostrednejšie budeme mať všetky problémy, ktoré sme mali s dezinformáciami predtým, [ale] tento ďalší volebný cyklus bude horší."

Potom navrhol "digitálne odtlačky prstov" na rozoznávanie pravdy od dezinformácií.

"A potreba, aby sme my, široká verejnosť, myslím si, že boli viac rozlišujúcimi spotrebiteľmi správ a informácií, potreba, aby sme časom vyvinuli technológie na vytvorenie vodoznakov alebo digitálnych odtlačkov prstov, aby sme vedeli, čo je pravda a čo nie je pravda," povedal. "Je tu celý rad práce, ktorú bude treba vykonať, ale v krátkodobom horizonte to bude skutočne na americkom ľude, aby povedal."

Obama a Axelrod ďalej uviedli, že dnes si mnohí spotrebitelia prezerajú len informácie zo zdrojov, s ktorými sú predurčení súhlasiť, a pravdepodobne uveria tomu, čo vidia.

Zdroj: Fox News



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie