ProtonMail - Dôležité objasnenie týkajúce sa zatknutia klimatického aktivistu

07.09.2021 Zdroj: protonmail.com Zahraničie

ProtonMail je bezpečná e-mailová služba so vstavaným šifrovaním typu end-to-end a najmodernejšími funkciami zabezpečenia. Dnes je najväčším poskytovateľom bezpečných e-mailov na svete s viac ako miliónom používateľov. Oficiálnej požiadavke na sprístupnenie dát svojich používateľov však nemôže oponovať. Polícia tak získala IP adresu stíhanej osoby. (Pozri tiež článok Súdny príkaz vedie k zatknutiu francúzskeho klimatického aktivistu )

Stanovisko firmy ProtonMail:

Radi by sme poskytli dôležité objasnenie týkajúce sa prípadu klimatického aktivistu, ktorého nedávno francúzska polícia zatkla na základe obvinení. Sme tiež hlboko znepokojení týmto prípadom a ľutujeme, že sa týmto spôsobom používajú právne nástroje určené pre závažné zločiny. V záujme transparentnosti by sme chceli poskytnúť ďalší kontext.

V tomto prípade spoločnosť Proton dostala od švajčiarskych orgánov právne záväznú požiadavku, ktorej sme povinní vyhovieť. Proti tejto konkrétnej žiadosti nebolo možné sa odvolať.

Ako je podrobne uvedené v našej správe o transparentnosti, našom modeli verejného ohrozenia a tiež našich zásadách ochrany osobných údajov, podľa švajčiarskeho práva môže byť spoločnosť Proton nútená zhromažďovať informácie o účtoch patriacich používateľom, ktorí sú predmetom švajčiarskeho vyšetrovania trestných činov. Toto sa očividne nerobí štandardne, ale iba vtedy, ak Proton získa právnu požiadavku pre konkrétny účet.

 

Radi by sme vám poskytli nasledujúce objasnenia:

  1. Naše šifrovanie nemožno za žiadnych okolností obísť, čo znamená, že e -maily, prílohy, kalendáre, súbory atď. nemôžu byť zviditeľnené právnymi predpismi.

  2. ProtonMail neposkytuje údaje zahraničným vládam; to je nezákonné podľa článku 271 švajčiarskeho trestného zákonníka. Plníme iba právne záväzné objednávky od švajčiarskych úradov.

  3. Švajčiarske orgány budú schvaľovať iba žiadosti, ktoré spĺňajú švajčiarske právne normy (jediný zákon, na ktorom záleží, je švajčiarske právo)

  4. Transparentnosť v rámci našej používateľskej komunity je pre nás mimoriadne dôležitá. Od roku 2015 sme zverejnili správu o transparentnosti, ktorá informuje o tom, ako vybavujeme žiadosti švajčiarskych orgánov činných v trestnom konaní: https://protonmail.com/blog/transparency-report/

  5. Podľa švajčiarskeho práva je používateľ povinný byť informovaný, ak tretia strana požiada o jeho súkromné údaje a tieto údaje sa majú použiť v trestnom konaní. Viac informácií nájdete tu.

  6. Podľa súčasných švajčiarskych zákonov sa s e-mailom a sieťou VPN zaobchádza odlišne a ProtonVPN nemožno nútiť zaznamenávať údaje o používateľoch.

  7. Vzhľadom na prísne súkromie spoločnosti Proton nepoznáme identitu našich používateľov a v žiadnom prípade sme si neboli vedomí toho, že by cieľovými používateľmi boli aktivisti v oblasti klímy. Vieme iba, že objednávka údajov od švajčiarskej vlády prešla kanálmi, ktoré sú spravidla vyhradené pre závažné zločiny.

  8. Neexistovala žiadna zákonná možnosť vzoprieť sa tejto konkrétnej požiadavke alebo proti nej bojovať.

Čo meníme

Na našich webových stránkach budeme vykonávať aktualizácie, aby sme lepšie objasnili povinnosti ProtonMail v prípadoch trestného stíhania a ospravedlňujeme sa, ak to nebolo jasné. Ako švajčiarska spoločnosť musíme dodržiavať švajčiarske zákony. Tiež lepšie objasníme, že používanie našej stránky s cibuľou (podrobnosti nižšie) sa dôrazne odporúča používateľom so zvýšenými potrebami ochrany osobných údajov. Nakoniec tiež aktualizujeme naše zásady ochrany osobných údajov, aby boli jasnejšie naše zákonné povinnosti podľa švajčiarskeho práva.

Čo to znamená pre aktivistov používajúcich ProtonMail?

Rozumieme vašim obavám a stojíme s vami - sme tiež aktivisti. Existuje niekoľko vecí, o ktoré sa chceme podeliť.

Proton bojuje za používateľov

Na rozdiel od iných poskytovateľov bojujeme v mene našich používateľov. Málokto to vie (je to v našej správe o transparentnosti), že len v roku 2020 sme vybojovali 700 prípadov. Kedykoľvek je to možné, budeme za Vaše žiadosti bojovať , ale nie vždy sa to dá.

Na anonymný prístup použite Tor

Je rozdiel medzi bezpečnosťou/súkromím a anonymitou. Ako sme napísali v našom modeli verejného ohrozenia (zverejnenom v roku 2014), „Internet vo všeobecnosti nie je anonymný a ak porušíte švajčiarske zákony, spoločnosť, ktorá dodržiava zákony, ako je ProtonMail, môže byť zákonne nútená zaznamenať vašu IP adresu.“ To sa nedá zmeniť, pretože tak funguje internet. Chápeme však, že sa to týka jednotlivcov s určitými modelmi hrozieb, a preto od roku 2017 poskytujeme aj cibuľový web pre anonymný prístup (sme jedným z prvých poskytovateľov e -mailov, ktorí to podporujú).

Existujú horšie zákony ako švajčiarske právo

Bez ohľadu na to, akú službu používate, spoločnosť bude musieť dodržiavať zákony, pokiaľ nemá sídlo v medzinárodných vodách 15 míľ od pobrežia. Hoci švajčiarsky právny systém nie je dokonalý, poskytuje množstvo kontrol a protiváh proti zneužitiu systému, a stojí za zmienku, že aj v tomto prípade bol potrebný súhlas troch orgánov v 2 krajinách, čo je dosť vysoká latka, ktorú nie každý prekoná (ale očividne niekto áno). Podľa švajčiarskeho práva je tiež povinné, aby bol podozrivý informovaný o tom, že boli vyžiadané jeho údaje, čo nie je vo väčšine krajín. Nakoniec, Švajčiarsko vo všeobecnosti nebude pomáhať pri stíhaní z krajín bez spravodlivých systémov spravodlivosti.

Čo by sme mali urobiť?

Musíme pomôcť mládežníckym aktivistom, ale ProtonMail to nemôže urobiť porušením zákona a ignorovaním súdnych príkazov. Sme na vašej strane a náš spoločný boj je s úradmi a nespravodlivými zákonmi, proti ktorým roky bojujeme. Žaloba v tomto konkrétnom prípade bola veľmi agresívna. Toto je bohužiaľ v posledných rokoch vo svete čoraz častejšie (napríklad vo Francúzsku, kde sú zákony o terorizme nevhodne používané).

Budeme pokračovať v kampani proti takýmto zákonom a zneužívaniu a pokiaľ to bude možné, budeme aj naďalej spochybňovať neoprávnené požiadavky vlády.

 

Zdroj: protonmail.com



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie