Ženy sú strategičky, muži sú taktici

25.01.2021 Autor: PBP Výber z blogov

Stratégia sú dlhodobé plány, myslenie na ďalekú budúcnosť. Taktika sú krátkodobé plány, myslenie na bližšiu budúcnosť. V súčasnosti sa často propaguje, že ženy nie sú vhodné do vedúcich pozícií, pretože vraj ich myslenie je skôr taktické a muži sú tí, ktorí myslia viac na budúcnosť.

Nuž, nie je to pravda. Tento mýtus vznikol vďaka patriarchalnému zriadeniu. To ako keby ste zobrali dve skupiny detí, jednu učíte hrať na husle a druhú na bubny. A po roku poviete, že druhá skupina je horšia v hre na husle. Ja tvrdím, že druhá skupina má lepší hudobný sluch, lepšiu muzicitu a virtuózitu, ak sa dá príležitosť prejaviť týmto vlastnostiam.

Rovnako tvrdím, že vo všeobecnosti ženy sú lepšie v stratégii a muži lepší v taktike. Ako sa dá moje tvrdenie dokázať? Nuž ťažko priamym dôkazom, pretože naozaj majú ženy menej oficiálnych príležitostí (sú v tej bubnovej skupine). Keďže sa to objektívne nedá dokázať priamo, použijeme skúsenosti, generalizáciu, dedukciu a iné detektívne metódy.

Rozmnožovanie

Je vo všeobecnosti známe, že v rozmnožovaní samcom ide o kvantitu a samiciam o kvalitu. Vo väčšine druhov samec investuje svoju energiu do množstva a potom sa už spolieha len na štatistiku. Tomu hovorím úspešná taktika.

Vo väčšine druhov samica nemá toľko vajíčok ako samec spermií, je teda nútená sa o svoje potomstvo viac starať a nespoliehať sa na štatistiku (alebo zabezpečiť, aby sa postaral samec :) ). Už pri oplodňovaní si vyberá toho najkvalitnejšieho samca, aby zabezpečila svojím deťom čo najlepší genofond, aby z nich vyrástli schopní dospelí jedinci. Už pri oplodňovaní teda myslí strategicky, časovo dopredu do takej vzdialenej budúcnosti, kedy dospejú jej potomkovia. Do akej budúcnosti rozmýšľa samec? Do najbližšej kopulácie...

Pri ľudských samiciach je to rovnaké. A nejde len o akt oplodnenia. Počas tehotenstva sa tiež výrazne prejavuje strategické myslenie. Veď ako inak nazvať nasledovnú informáciu, ak nie strategický postup?

Príjem živín matky počas tehotenstva rozhoduje aj o vývoji a zdraviu dieťaťa v budúcnosti (cukrovka, obezita).
https://www.benulekaren.sk/ako-sa-spravne-pripravit-na-tehotenstvo

Trochu na odľahčenie postreh jednej mamičky - "Žena už počas dojčenia myslí na zdravú životosprávu, aby jej dieťa nedostalo v šesťdesiatke Alzheimera."

Strategický postup v kariére

Mýtus o mužskom strategickom myslení zrejme pramení z ich "strategického" šplhania po kariérnom rebríčku. Tak sa to javí pri prvom pohľade, úzkom pohľade, taktickom pohľade. Pri širšom pohľade, tom celostnom, strategickom, však zistíme, že ich motivácia je čiste egoistická, blízka, taktická. Ide jednoducho o to, ako získať viac sexuálnych partneriek.

Keď si všimneme motivácie väčšiny žien, zistíme, že im ide o dobro veci, svoju (vysokú) pozíciu berú ako poslanie, chcú pomôcť spoločnosti.

Uvediem to na príklade učiteľky. Ak by platy učiteľov boli na úrovni CEO, bolo by viac učiteľov ako učiteliek. Lenže ženy ostávajú učiť i napriek nízkym platom - to preto, lebo to robia pre deti, pre ich budúcnosť a pre budúcnosť spoločnosti. Primárnym dôvodom nie sú peniaze. Rovnako riaditeľkou školy sa žena nestáva z taktických dôvodov kvôli peniazom a postaveniu, ale zo strategických dôvodov preto, že "to je potrebné".

V našej civilizácii sa muži zdajú byť lepšími stratégmi, pretože ich taktický spôsob myslenia lepšie rezonuje so súčasným kapitalistickým systémom, ktorý je vo svojej podstate taktický. (rovnako feudálny, monarchistický a pod...)

Naproti tomu ženy nie sú v súčasnom systéme úspešné, a preto sú považované za horšie vedúce osobnosti, horšie strategičky. Bohužiaľ nie je chyba v ženách, ale v systéme.

Starostlivosť o zdravie

Určite všetci uznáte, že preventívna prehliadka je skôr vecou stratégie ako taktiky.

Návštevu zubnej preventívnej prehliadky absolvovalo z opýtaných 68% mužov a takmer 75% žien. Necelých 15% mužov a 9% žien nebolo na žiadnej preventívnej prehliadke.
Vyplýva to z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), ktorý realizoval prostredníctvom 36 regionálnych úradov na celom Slovensku v roku 2016.

Evolučná história

Muži sa hrdia tým, že na lov mamuta je dôležité taktické aj strategické myslenie. Zrejme áno. No ženy, ktoré čakali doma a udržiavali "domáci krb", sa museli strategicky pripraviť aj na možnosť, že prídu z lovu s prázdnymi rukami. Čiže ich stratégia siahala ešte o krok ďalej.

Gausova krivka

Určite existujú muži skvelí stratégovia. Možno je to podobné, ako IQ - muži majú širšiu škálu IQ, teda existujú extrémne nízke IQ a extrémne vysoké IQ. Naproti tomu IQ hodnoty žien sa viac združujú v kvalitnom zlatom strede. Je to akoby príroda skúšala vystreliť, ale aby neohrozila rod, skúša to len na samčích génoch... 

Pokiaľ chceme riadiť spoločnosť, nepostačíme si len s extrémnymi jedincami. Tí sú určite vhodní na extrémne pozície, ale v bežnom živote potrebujeme stavať na istotách. Istota je to, čo nám zaručuje prežitie. A len na pleciach istôt (kvalitných stratégiách) môžu niektorí extrémni jedinci vyskakovať a objavovať novinky (pokusné stratégie a taktiky)...

Myslenie na budúcnosť "len tak"

Raz som videla taký kreslený vtip. Dievčatko si obúva mamine lodičky a teší sa, keď raz bude veľká. Veľká slečna si obzerá svadobné šaty a teší sa, až sa raz bude vydávať. Nevesta sa obzrie za kočíkom a teší sa, až raz bude mať dieťatko. Mladá mamička s bábätkom na rukách rozmýšľa nad tým, alé to bude, keď vyrastie. Staršia mamička sa teší na vnúčatá... Pointa - žena žije budúcnosťou!

O mužoch sa neviem vyjadriť, nemám ich mozog. Jediné, čo k tomuto poviem je, že ak by aj oni boli dobrí stratégovia, bolo by to pre ľudstvo len a len dobré. Vždy lepšie dvaja stratégovia ako jeden. :)

Záver

Jednotlivé taktické kroky spolu tvoria stratégiu. Ale to, čo sa z pohľadu taktiky môže zdať ako nesprávny krok, môže z pohľadu stratégie byť veľmi dôležitý a rozhodujúci ťah. Možno v tomto tkvie ďalší mýtus, a to tvrdenie mužov, že ženy sú iracionálne bytosti. Možno tento mýtus vznikol tak, že muži videli len "nesprávne" taktické kroky, ale nevideli celý obraz úspešnej stratégie žien. Ale o tom nabudúce ;)



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie