VIDEO: Polícia v Berlíne rozháňala deti z ľadu vrtuľníkom

15.02.2021 Zdroj: novinky.cz Zahraničie

Ohlušujúci hluk, zmrznutý zvírený sneh, ktorý "seká" do tváre, a nárazy vetra. Tak vyháňal v sobotu policajný vrtuľník stovky ľudí zo zamrznutej plochy jazera Weissensee, ktoré sa nachádza na okraji Berlína. Okamžite nastala panika. Vydesení ľudia, kričiace deti aj štekajúci psy sa snažili dostať na breh, píše server denníka Bild. Zásah vyvolal mnoho negatívnych reakcií.

Podobné scény boli k videniu aj deň predtým na brehu berlínskeho Müggelsee a v sobotu v Rummelsburger Bucht vo Friedrichshain či Schlachtensee. Dôvod? Príliš veľa ľudí na nestabilnej ľadovej ploche, tvrdí polícia. Nemecko zasiahol arktický vzduch, panujú teploty hlboko pod bodom mrazu, ale súčasne slnečné počasie počas dňa, a tak vodné prúdy môžu zmeniť pevný ľad na krehký a nestabilný. Polícia preto varuje pred vstupom na zamrznuté jazerá v okolí nemeckej metropoly.

"Oni chcú chrániť, ale správajú sa sami nezodpovedne. Vibrácie, ktoré vychádzajú z vrtuľníka, môžu lámať ľad. To je ten najnevhodnejšej spôsob, ako zachraňovať ľudí," napísal na Twitter jeden z nahnevaných Berlínčanov.

Novinárka Jagoda Mariničová je ešte ostrejší.

"V Nemecku nevedia zorganizovať očkovanie, ale aby policajný vrtuľník naháňal deti hrajúce sa na zamrznutom jazere, to ide. To sú priority Nemecka. "

"Stačil by snáď megafón, prostredníctvom ktorého mohla polícia oznámiť to, čo potrebovala. Vrtuľník len zvyšoval nebezpečenstvo, "reaguje ďalší kritik na sociálnej sieti.

Ozvali sa ale aj hlasy obhajujúce postup polície.

"Čo si preboha mysleli ľudia, ktorí vzali deti na tenký ľad? Absolútne nezodpovedné, ale rozhodne to nie je na vrtuľník! "

V podobnom duchu reaguje i ďalší:

"Vážne, sú tí ľudia na ľade tak hlúpi? A ešte hlúpejšie je kritizovať políciu, ktorá robí svoju prácu! "

Zdroj: novinky.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie