VIDEO: Policajti v Ostrave tvrdo zasiahli proti žene s dieťaťom, ktorá nemala nasadenú rúšku ani respirátor

03.03.2021 Zdroj: infovojna.sk Zahraničie

Diskusiu rozpútalo video z utorkového zákroku policajtov v ostravskej časti Poruba. Skupina strážnikov sa snažila identifikovať dvojicu občanov nedodržujúcich hygienické opatrenia, potom si privolala na pomoc štátnu políciu. Ku koncu pätnásťminutového záznamu niekoľko policajtov tvrdo spacifikuje ženu s malým dieťaťom, ktorá nemala nasadenú rúšku ani respirátor.

Záver videá vyvolal najväčšiu kritiku. Skupina piatich až šiestich policajtov tvrdo zakročila proti žene, ktorá pravdepodobne popíjala v blízkosti záhradky pivného baru a nemala nasadenu rúšku alebo respirátor. Rovnako ako muž, ktorý zákrok nakrúcal, sa nechcela identifikovať.

Po niekoľkých minútach skupina policajtov zvalila ženu na zem. "Decko mi tam plače," kričala na nich, zatiaľ čo sa ju snažili spútať. "Nekľakajte jej na tú hlavu pred malým dieťaťom, sakra, to decko plače," vykrikoval muž, ktorý zásah nakrúcal. "Vy nemáte doma rodiny? Ako by sa na to pozerali?" pokračoval. Podľa neho išlo o policajnú šikanu.

Autor videa, ktorý ho zdieľal na Facebooku, tvrdí, že policajti matku malého dieťaťa odviezli na stanicu a dieťa na mieste nechali. On sám vraj skončil na služobke tiež. Zasahujúca hliadka sa obhajovala tým, že žena kládla odpor, preto bol podľa nich tvrdý zásah nutný. Príspevok bol okolo stredajšieho poludnia zdieľaný už takmer 25-tisíckrát a je tiež hojne komentovaný.

Fajčenia vonku? Ministerstvo nemá jasno

K incidentu došlo za ostravským pivným barom Frisco. Mestskí policajti najskôr zastavili muža, ktorý sa prechádzal so svojou priateľkou a nemal nasadený respirátor, pretože zrovna fajčil. Podľa strážnikov tak porušil vládne opatrenia, podľa ktorého je od marca nutné používať ochranu dýchacích ciest aj v zastavaných častiach obcí. Niekoľko minút potom zastavili tiež spomínanú matku dieťaťa.

Muž sa pravdepodobne odmietol na vyzvanie mestskej polície identifikovať a celý incident natáčal. Jeho priateľka v pozadí na policajta pokrikovala. Autor videa sa následne začal u strážnika domáhať dvojmetrového rozostupu, ktorý si vyložil ako vládne nariadenie. U rozstupov sa však jedná len o odporúčania.

"Nevidím jediný dôvod, prečo by som vám mal občianku dávať. Nemáte respirátor, máte obyčajnú chirurgickú rúšku," osočil mestského policajta. Nutnosť nosiť respirátory sa pritom vzťahuje iba na interiéry. Pre exteriéry je podľa opatrenia postačujúca chirurgická rúška, nie však látková.

Príslušník mestskej polície následne zavolal kolegom zo štátnej polície kvôli identifikácii muža a niekoľkominútová hádka pokračovala. "Nemáte žiadne ochranné rukavice. Ako ja mám vedieť, koľko občianok ste dneska pozbieral. Ako mám vedieť, že na nich neprenášame ten vírus. Ten vírus je zabijak," vysvetlil autor videa, prečo odmietol predložiť svoj občiansky preukaz.

Myslí si tiež, že žiadne vládne nariadenie neporušil. Podľa policajtov, ale na fajčiarov neplatí výnimka. Ministerstvo zdravotníctva na otázku, či je muž v práve, nedokázalo odpovedať. Podľa rezortu záleží na tom, ako si polícia jednotlivé prípady vyloží. "Vymáhanie je na policajtoch. Ich výklad opatrení je podstatný," povedala CNN Prima NEWS hovorca ministerstva Barbora Peterková.

V súčasnej dobe by sa mal zákrok preskúmavať. Kontrolu nariadilo vedenie Mestskej polície Ostrava.

Zdroj: infovojna.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie