V Kanade sa začalo s pálením zakázaných kníh, na hranici skončil aj Asterix a Tintin

08.09.2021 Zdroj: echo24.cz Zahraničie

Zdá sa, že doby inkvizície a nacizmu, kedy sa hromadne rituálne pálili zakázané knihy, znova prichádza. A deje sa tak v progresivistickej Kanade. Ako teraz informuje verejnoprávne Radio Canada, s vyradením "škodlivých" kníh zo školských knižníc a ich rituálnym spaľovaním sa začalo v Ontáriu už v roku 2019, ďalšie akcie však prerušil Covid. Na prvý pohľad ťažko uveriteľná pseudonáboženská "očista plameňom" ako zmierenie s domorodými národmi bola ukončená tým, že sa popol zo "škodlivých" kníh použil ako hnojivo pri zasadení stromu, symbolizujúce novú, od negatív očistenú dobu v inkluzívnej krajine. Na hranici tak skončili mimo iného svetoznámej komiksy Asterix alebo Tintin.

Ako uvádza Radio Canada "táto veľká literárne očista", prebehla v knižniciach Školskej katolíckej rady Providence, ktorá združuje 30 frankofónnych škôl v juhozápadnom Ontáriu, kam chodia na 10 tisíc žiakov do základných a stredných škôl. Cieľom podujatia je "zmierenie s Prvými (domorodými) národmi". Vyradené, alebo zlikvidované bolo na 5 tisíc kníh, románov, poviedok, komiksov aj encyklopédií, zoznam má Radio Canada k dispozícii. V roku 2019 sa potom konal obrad "očistenie plameňom," pri ktorom bolo spálené asi 30 z týchto zakázaných kníh. Medzi dotknutá diela patria svetoznáme komiksy Tintin alebo Asterix. Popol zo spálených bol použitý ako hnojivo na pestovanie stromu. Podľa organizátorov pseudonáboženského rituálu "tým došlo k zmene z negatívneho na pozitívny." Inštruktážne video pre žiakov vysvetľuje postup s komentárom: "pochovávajú popol rasizmu, diskriminácie a stereotypov v nádeji, že vyrastieme v inkluzívne krajine, kde všetci môžu žiť v prosperite a bezpečia. "

Podobné obrady sa mali konať v každej zo škôl, ale pandémia čínskeho koronavírusy ich odsunula na neskôr. Počiatočná myšlienka spáliť všetky knihy bola tiež zamietnutá, pretože sa školské rady obávali pobúrenie rodičov a učiteľov. "Tieto knihy boli alebo sú v procese recyklácie," vysvetľuje hovorca školskej rady Lyne Cossette s tým, že knihy vyradené z knižníc mali zastaraný a nevhodný obsah.

Inkvizičný výbor zložený z členov školskej rady a pôvodných obyvateľov Kanady analyzoval stovky detských kníh o tzv. Prvých (domorodých) národoch. Ministerstvo školstva v štáte Ontário tak do selekcie škodlivých kníh nebolo zapojené.

"Ľudia prepadajú panike z pálenia kníh, ale hovoríme o miliónoch kníh, ktoré majú negatívne predstavy o domorodých ľuďoch, ktoré udržujú stereotypy, ktoré sú naozaj škodlivé a nebezpečné," hovorí Suzy Kiesová, ktorá nielen že natočila inštruktážne video pre pálenie kníh v ďalšej kanadských školách, ale je jedným z iniciátorov tejto "očisty". Sama sa prezentuje ako "nezávislá výskumníčka" a "strážkyňa poznania." Ponúka školenia pre školy v celom Ontáriu, ktoré sa chcú z projektu poučiť a do neho zapojiť. Beloška Kiesová má ale mocnejší pozíciu, než sa na prvý pohľad môže zdať. Je Spolupredsedníčka Komisia pre domorodé obyvateľstvo vládnej progresivistické Liberálnej strany Kanady a poradkyňou premiéra. Webové stránky predsedu vlády Justina Trudeaua predstavujú túto belošku, ako mestského domorodcov montagnaisského (skoršie označenie pre kanadské domorodcov severovýchodu Québecu) a abenakézského (kanadskí domorodci oi. Z juhovýchodného Québecu) pôvodu.

Školská rada zlikvidovala napríklad komiks Tintin v Amerike za "neprijateľný jazyk, nesprávne informácie, negatívne zobrazenie domorodých obyvateľov a urážlivé vyobrazenie domorodcov na kresbách. V komikse belgického kresliara Hergého, vydanom v roku 1932, ktorý je jednou z autorových najpredávanejších kníh na svete, je "neprijateľné" označenie pre Indiánov (tiež už škodlivý termín) "červenej kože".

Stiahnutá bola napríklad kniha Eskimáci z roku 1981, kvôli výrazu Eskimák, ďalej rad kníh, kde sa hovorí o "Indiánoch", tiež známy Lucky Luke, kvôli nerovnováhe moci medzi bielymi a domorodými obyvateľmi, ktorí sú považovaní za zbabelcov.

Neprijateľný je aj svetoznámy francúzsky komiks Asterix, vykresľujúca hrdinský boj Galov proti rímskym okupantom. Kiesová tvrdí, že tu dochádza k sexualizacii domorodej ženy, ktorá sa zamiluje do hrubého, silného a dobráckeho hrdinu Obelixa. Mladá žena je tu vyobrazená s hlbokým výstrihom a v minisukni. "Išli by ste si zabehať do lesa v minisukni?" Pýta sa Kiesová, "Ale ľudia si to myslia," domnieva sa. Existuje tu podľa nej vytvorená predstava domorodých žien ako ľahko získaných žien, dychtivých divokého sexu.

Na indexe sa ocitla aj legendárna, takisto sfilmovaná postava statočnej indiánskej "princeznej" Pocahontas. "Je tak sexuálna a zmyselná, pre nás, domorodé ženy je to nebezpečné," káže Suzy Kiesová.

Likvidujú sa ale knihy publikované nedávno. Quebeck autor komiksov Marcel Levasseur je zdrvený, keď sa dozvedel, že jeho postava a rovnomenná knižka Laflèche bola stiahnutá zo školských knižníc. V roku 2011 bola kniha vo finále Cien Tamarac, ktorú udeľuje Ontario Library Association. "Počas 10 rokov som sa stal z takmer víťaza ceny zakázaným autorom," hovorí. Vtipný komiks sa odohráva počas Francúzsko-indiánskej vojny, v dobe Nového Francúzska, a robí si srandu zo vzťahov medzi domorodcami a francúzskymi a anglickými vojakmi. Školská rada obviňuje komiks z neprijateľného jazyka a chybného zobrazenie domorodcov na kresbách. Levasseur mal teraz vydať štvrtý diel, ale stratil chuť a kladie si otázku, či má cenu ďalej bojovať.

"To je neuveriteľné. Aké právo majú na takú vec? Je to úplne smiešne," odsudzuje likvidáciu kníh Sylvie Brienová, ktorej detský román The Indian College Affair bol tiež stiahnutý. Nikto z autorov nebol podľa Radio Canada informovaný o tom, že ich knihy boli označené za nežiaduce.

Politické reakcie

Reakcie kanadských politikov na pálenie kníh nie sú úplne jednoznačné, mnohí lavírujú v čase, keď bolo oznámené, že sa budú konať predčasné parlamentné voľby.

Premiér Ontária François Legault pálenie odsúdil. "Pre mňa je pálenie kníh odporný čin," povedal.

Zato kanadský premiér Justin Trudeau je už vyhýbavejší. Pripomenul, že zmierenie s pôvodnými obyvateľmi je "našou spoločnou zodpovednosťou". "Nie je na federálnej vláde, aby riadila rozhodnutie školských rád, ale my v našich oblastiach jurisdikcie sme podnikli veľa krokov k zmene postojov," vyhlásil. "Na osobnej úrovni nikdy nesúhlasím s pálením kníh, ale je tiež potrebné pamätať, že to nie je na mne, nie je na ne-domorodcoch, aby domorodcom hovorili, ako by sa mali cítiť alebo ako by mali konať, aby urýchlili zmierenie," dodal Trudeau.

Vodca konzervatívcov Erin O'Toole najprv nereagoval priamo na správu o pálení kníh a zdôraznil potrebu "zmierenia", neskôr svoj postoj na Twitteri prehodnotil. "(Budúca možno) konzervatívna vláda sa zaviaže k zmiereniu, ale cesta k zmiereniu neznamená demoláciu Kanady. Dôrazne odsudzujem pálenie kníh," napísal.

Zdroj: echo24.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie