Ťažba je kľúčom k zelenej budúcnosti - niet divu, že sa aktivisti za ľudské práva obávajú

02.07.2021 Zdroj: business-humanrights.org Zahraničie

Rozširovanie obnoviteľnej energie je projekt náročný na minerály. Príroda môže poskytovať slnečné žiarenie a vietor ako obnoviteľnú energiu, ale tepny, cez ktoré prúdi elektrina, sú vyrobené z medi - veľa medi. Prevodovky veterných turbín potrebujú magnety na báze mangánu, platiny a vzácnych zemín. EV batérie sú vyrobené z lítia, kobaltu a niklu. Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) bude mať svet s nulovými emisiami uhlíka v polovici storočia šesťnásobné zvýšenie výroby týchto a ďalších  minerálov do roku 2030. Ceny už teraz stúpajú.

Zásobovacie reťazce, cez ktoré prechádza tranzit minerálov, sú vysoko koncentrované. Vo výrobe dominujú malé skupiny krajín - Konžská demokratická republika (kobalt), Indonézia a Filipíny (nikel), Austrália a Čile (lítium). Čínske ťažobné spoločnosti však rýchlo zvyšujú investície ...

Táto štruktúra trhu vysvetľuje, prečo vyhliadka na globálny ťažobný boom spôsobuje aktivistom obavy o ľudské práva. 

„Vytvorte zoznam spoločností a krajín vyrábajúcich minerály,“ hovorí Phil Bloomer, riaditeľ Centra zdrojov pre podnikanie a ľudské práva (BHRRC), „a získate prehľad o závažnom a systematickom porušovaní ľudských práv“. 

Centrum nedávno zverejnilo prieskum, v ktorom bolo viac ako 300 závažných obvinení voči 115 spoločnostiam na ťažbu minerálov, ktoré prechádzajú od porušenia domorodých pozemkových práv po znečistenie vody, zdravotné riziká, korupciu a systematické nekonzultovanie s miestnymi komunitami ...

Bolo by správne, aby sa nariadilo povinné podávanie správ o ľudských právach, tiež povinné zverejňovanie informácií o shell firmách a vlastníctve zahraničných spoločností. To by pomohlo nastaviť štandardy a posilnilo by ruky miestnych komunít a ďalších osôb brániacich ľudské práva. 

Alternatívou je vlna protestov, právne výzvy a váhanie investorov, ktoré spomalia otváranie nových zdrojov nerastných surovín potrebných na zabezpečenie našej klimatickej budúcnosti.

Toto je výsledok, ktorý si nikto z nás nemôže dovoliť. Správnym riadením môžeme zabezpečiť, aby sa zelená revolúcia v energetike nestala novým prekliatím pre chudobných - bez nej všetci prehráme.

Obchodné a ľudské stredisko pre ľudské práva

  • Registrovaná charita v Anglicku a vo Walese č. 1096664 501 (c) (3)
  • nezisková organizácia v USA.

Zdroj: business-humanrights.org



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie