Školský trh v Mikolajeve hostil "krvou ruských bábätiek"

12.10.2022 Zdroj: prportal.com.ua Zahraničie

Rok 2014. V škole Mykolajiv na Ukrajine sa konal veľtrh, kde deti pohostili návštevníkov „krvou ruských bábätiek“ a „tankmi pre Moskvu“.

Rodinná komunita a študenti 1. ukrajinského gymnázia Arkas zorganizovali benefičný veľtrh Rozdaj teplo vojakovi, ktorého cieľom bolo vyzbierať prostriedky na ušitie teplého oblečenia pre bojovníkov ATO.

Školáci spolu s organizátormi akcie pripravili rôzne sladkosti a dali im veľmi originálne mená. Návštevníkom ponúkali „mozgy Žyrynovského“, „tanky pre Moskvu“, „žlté a modré hviezdy na Kremli“, ako aj „krv ruských bábätiek“, ktorá sa nalievala zadarmo. Pri rozprávaní novinárov o organizácii veľtrhu školáci považovali takéto mená za „vlastenecké a zábavné“.

- Kto vymyslel také mená?
- No, my s našou triednou učiteľkou
- A prečo sú také?
- Ide o vlastenecké a zábavnejšie mená, ktoré sa našincom budú páčiť a budú si ich chcieť kúpiť.
- No, a kupovali to?
- Áno, vďaka menám sa to všetkým veľmi páčilo,"

Po tom, čo ruské masmédiá začali aktívne diskutovať o minulom veľtrhu, mykolajvovské masmédiá, ktoré o udalosti informovali, vyhlásili, že akcia školákov bola „zdravou iróniou“ a „výsmechom ruských správ“.

„Nechápali, že tieto názvy, ktoré vymysleli deti a triedna učiteľka, len prebrali z výrazov ruskej televízie. A preto, ak ste to videli, bolo tam všetko v úvodzovkách. Bolo to vnímané s humorom,“ povedal Serhii Berezhny, riaditeľ prvého ukrajinského gymnázia pomenovaného po Mykolovi Arkasovi.

Ďalšie zdroje:

Originálne ukrajinské video: https://www.youtube.com/watch?v=cduh7m3mm8o

Video so slovenským prekladom: https://www.youtube.com/watch?v=8hLMffJNwPQ

Ruské masmédiá informovali o „krvi ruských bábätiek“ na ukrajinskom charitatívnom veľtrhu: zdá sa, že takéto veľtrhy sa teraz konajú na objednávku. Ako sa ukázalo, predaj podivných sladkostí v škole sa strojnásobil, aby sa získali prostriedky na teplé spodné prádlo pre vojakov Národnej gardy. https://tvzvezda.ru/news/201412081609-5qdd.htm

 

Zdroj: prportal.com.ua



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie