Rozdiely medzi politikou Trumpa a Bidena

25.01.2021 Zdroj: NTD Slovakia Zahraničie

Inaugurácia Joea Bidena do funkcie prezidenta spojených štátov znamená veľkú zmenu v smerovaní americkej politiky oproti odchádzajúcej administratíve. Donald Trump presadzoval znovuotvorenie ekonomiky po lockdownoch a využívanie energetických a nerastných zdrojov USA. Naproti tomu Joe Biden vraví, že ohľadne vírusu čakajú Ameriku ešte ťažké časy a hlása prechod k zeleným energetickým zdrojom, keď nariadil návrat USA k Parížskej klimatickej dohode.
NTD sa rozprávala s novinárom Alexom Newmanom, ktorý vypichol niektoré rozdiely v Bidenovej a Trumpovej politike.

Svet očakáva, že americká exekutívna drasticky zmení svoje smerovanie. Zásadné zmeny avizoval Joe Biden už pred nástupom do funkcie a tiež vo svojom inauguračnom prejave. Za svoje prioritné ciele nový prezident označil boj proti pandémii, rasizmu, nadradenosti bielej rasy a domácemu terorizmu, za ktorý považuje vtrhnutie protestujúcich do budovy amerického kongresu pred dvoma týždňami.

Alex Newman nám ponúkol svoj pohľad na niektoré priority nového šéfa bieleho domu.

Je známe, že syn Joea Bidena mal silné podnikateľské vzťahy s čínskymi finančníkmi, z ktorých niektorí majú blízko komunistickému režimu. Manžel viceprezidentky Kamaly Harris pracoval s advokátskou kanceláriou DLA Piper, ktorá pracovala aj pre čínsky režim. Vo svojej funkcii mal Donald Trump tvrdý postoj voči Číne. Alex Newman si však myslí, že nová administratíva zvolí odlišný prístup.

Donald Trump tvrdil, že keďže už máme lepšie znalosti o koronavíruse, bolo na čase znova otvoriť ekonomiku. Joe Biden naproti tomu hovorí, že Amerika sa má pre vírus ešte pripraviť na tvrdé časy.
Nové smerovanie americkej exekutívy na seba nenechalo dlho čakať. Joe Biden v prvý deň vo svojom úrade podpísal viac nariadení, ako v prvý deň učinili 4 predchádzajúci prezidenti dokopy. Veľa Bidenových nariadení malo za cieľ zrušiť rozhodnutia Donalda Trumpa.
V bielom dome Biden podpísal exekutívne rozhodnutia, ktorými nariadil 100 dní povinného nosenia rúšok, návrat k Parížskej klimatickej dohode, zrušil vystúpenie USA zo Svetovej zdravotníckej organizácie, zrušil komisiu 1776, ktorú Donald Trump vytvoril s cieľom obnoviť vyučovanie základov americkej histórie, zastavil budovanie múru na hraniciach s Mexikom, zrušil prísnejšie vynucovanie imigračných zákonov, posilnil imigračný program detí nelegálnych imigrantov a zastavil výstavbu ropovodu Keystone.

Biden už počas svoje kampane ohlásil, že využije svoje exekutívne právomoci na zrušenie viacerých politík zavedených Donaldom Trumpom. V najbližších dňoch očakávame, že nový šéf americkej administratívy podpíše ďalšie exekutívne nariadenia.

Zdroj: NTD Slovakia



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie