Rakúsko ako prvý štát na svete schválilo celoštátny lockdown pre neočkovaných ľudí starších ako 12 rokov, ktorý vstúpi do platnosti dnes o polnoci

14.11.2021 Autor: Redakcia Zahraničie

Rakúsko ako prvý štát na svete schválilo prvý celoštátny lockdown pre neočkovaných ľudí starších ako 12 rokov, ktorý vstúpi do platnosti dnes o polnoci

Rakúsko uvalilo od pondelka do karantény približne 2 milióny neočkovaných ľudí v dôsledku rekordnej úrovne infekcií a rastúceho tlaku na nemocnice. "Tento krok neberieme na ľahkú váhu, ale je nevyhnutný," povedal kancelár Alexander Schallenberg.

Neočkovaní ľudia budú môcť opustiť domov len z obmedzeného počtu dôvodov, ako je práca alebo nákup potravín. Približne 65 % rakúskej populácie je plne zaočkovaných, čo je jedna z najnižších mier v západnej Európe. Medzitým je miera infekcie za sedem dní viac ako 800 prípadov na 100 000 ľudí, čo je jedna z najvyšších hodnôt v Európe. Celkovo sa Európa opäť stala regiónom najvážnejšie zasiahnutým pandémiou a niekoľko krajín zavádza obmedzenia a varuje pred narastajúcim počtom prípadov. Neočkovaným už bolo zakázané navštevovať reštaurácie, kaderníctva a kiná, ale teraz im bude povedané, aby zostali doma.

"V skutočnosti sme povedali jednej tretine obyvateľstva: svoj byt už neopustíte, okrem určitých dôvodov," povedal Schallenberg.

"To je masívne zníženie kontaktov medzi očkovanými a neočkovanými."

Vláda tvrdí, že polícia bude na verejných priestranstvách vykonávať náhodné kontroly, aby zistila ich zaočkovanosť.

Nové opatrenia – ktoré sa nevzťahujú na deti mladšie ako 12 rokov alebo tých, ktorí sa nedávno vyliečili z Covidu – budú spočiatku trvať 10 dní, uviedol minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein.

Niektorí kritici spochybňujú, či je tento krok ústavný. Krajne pravicová Strana slobody vyhlásila, že vytvorí skupinu občanov druhej kategórie.V susednom Nemecku, kde minister zdravotníctva Jens Spahn varoval pred pandémiou neočkovaných, by sa federálna vláda a predstavitelia štátov mali stretnúť budúci týždeň, aby prediskutovali možné nové obmedzenia. Nemecká zaočkovanosť 67,3 % je vyššia ako v Rakúsku, ale nie o veľa. Nemecko označilo Rakúsko za vysoko rizikovú oblasť, čo znamená, že každý, kto odtiaľ príde, musí ísť do karantény.

A Holandsko zaviedlo „ľahkú blokádu“, ktorá má obmedziť sociálne kontakty v reakcii na prudký nárast infekcií. Opatrenia zahŕňajú skoré zatváranie reštaurácií a obchodov a zákaz vstupu divákov na športové podujatia.

Asi 84 % dospelých Holanďanov bolo plne zaočkovaných. Väčšina pacientov v holandských nemocniciach nedostala pichnutie. Miera zaočkovanosti je v niektorých krajinách východnej Európy výrazne nižšia.

Lotyšsko, kde je 59 % populácie plne zaočkovaných, minulý mesiac opätovne zaviedlo blokádu a zakázalo zákonodarcom, ktorí odmietnu vakcínu, hlasovať o zákonoch a zúčastňovať sa na diskusiách do polovice budúceho roka. Uvidia tiež svoju mzdu ukotvenú.

V Rusku je podľa údajov Our World In Data plne zaočkovaných len asi 35 % populácie. Koncom októbra Moskva čiastočne uzavrela obchody, reštaurácie a školy a pracovníci dostali deväť dní platenej dovolenky na potlačenie infekcií. Mnoho Rusov je stále podozrivých voči vakcíne Sputnik V, ktorá je medzinárodne uznávaná ako účinný štít proti Covidu. Niektoré ďalšie krajiny tiež zavádzajú opatrenia, ktoré sa týkajú len neočkovaných. V Austrálii zakáže štát Queensland od 17. decembra neočkovaným ľuďom vstup do reštaurácií, krčiem a športových podujatí. A Singapur povedal, že tí, ktorí zostanú neočkovaní z vlastného rozhodnutia, si budú musieť od decembra platiť zdravotné účty sami.



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie