Prvýkrat v histórii USA americký Kongres hlasoval pre impeachment Donalda Trumpa!

14.01.2021 Zdroj: AC24 Zahraničie

Prvýkrát v histórii USA

Pre odvolanie Donalda Trumpa hlasovalo 232 kongresmanov, proti bolo 197. Týmto sa Trump stal jediným prezidentom v histórii USA, proti ktorému bola ústavná žaloba schválená dvakrát.

Prezidentovi je vyčítané podnecovanie k vzbure. V rezolúcii Snemovne reprezentantov sa uvádza, že kroky Trumpa zodpovedajú ústavnej formulácii "závažné trestné činy a prečiny".

Pre predčasné odvolanie Trumpa je nutné, aby proti nemu bola vznesená ústavnej žaloba (impeachment) v Senáte, predseda republikánskej väčšiny Mitch McConnell v hornej komore však oznámil, že senátori to nestihnú do vypršania prezidentského obdobia Trumpa, ktoré skončia 20. januára. Zatiaľ nie je jasné, ak bude možné Trumpa odvolať po jeho odchode z funkcie, s touto praxou sa Kongres ešte nikdy nestretol.

"Nebezpečenstvo pre krajinu"

Prejednávanie v Snemovni reprezentantov prebiehalo celú stredu. Predsedníčka komory Nancy Pelosiová vyhlásila, že Trump je nebezpečný a musí odísť.
"Vieme, že prezident Spojených štátov podporoval túto vzburu, je to ozbrojené povstanie proti našej spoločnej krajine. Musí odísť. Je očividným a aktuálne nebezpečenstvom pre krajinu, ktorú my všetci milujeme, "uviedla.

Predseda výboru vnútorného usporiadania komory George McGovern na prerokúvaní vyhlásil, že pri útoku na kapitol v očiach útočníkov "uvidel zlo".

Podľa neho pracovníci v Kongrese písali správy členom rodín a lúčili sa s nimi, pretože si mysleli, že sa im nepodarí uniknúť. "Nebol to protest, bolo to povstanie. Dobre organizovaný útok na našu krajinu, ktorý bol podnietený Donaldom Trumpom, "uviedol kongresman.

Republikáni proti Trumpovi

Desať členov Snemovne reprezentantov Kongresu USA z Republikánskej strany súhlasilo s ústavným žalobou.

Najmä médiá opakovane citovali vyhlásenie Liz Cheney - dcéry bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyeho. Republikánska kongresmanka obvinila Trumpa, že "vyzýval dav, zhromaždil dav a zapálil oheň tohto útoku" na Kapitol USA.

Počas hlasovania pri budove Kongresu USA prebehli nespočetné protesty ľavice. Protestujúci chceli na plot Kapitolu zavesiť transparenty s menami 121 kongresmanov a 12 senátorov, ktorých obviňovali z podpory Trumpa, pretože tí sa vyjadrovali proti schváleniu výsledkov prezidentských volieb. Polícia ich vytlačila.

Zdroj: AC24



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie