Profesor Stránský tvrdo kritizuje mediálne manipulácie okolo pandémie

13.01.2021 Zdroj: badatel.net Zahraničie

Slávny český lekár a asistujúci profesor na americkej Univerzite v Yale, Martin J. Stránský, sa nedávno mimoriadne ostro ohradil voči manipuláciám médií a politikov okolo pandémie nového koronavírusu.

Vyzýva médiá, vládu a jej ministrov k ukončeniu šírenia hystérie a k zamysleniu sa nad psychikou národa.

Príklad

„Najviac nakazených na milión. Česká republika má za minulý týždeň najhoršie čísla na svete.“ (Zdroj: Mladá Fronta Dnes 4.1.2020)

Vo článku evidujú „rekordných“ 932 nakazených na milión obyvateľov. To znamená 93 na 100 000, 9,3 na 10 000, a teda 0,9 na 1000 obyvateľov.

Teda v meste s 10 000 občanmi je nakazených deväť z nich.

Takže, pán šéfredaktor Plesl, tu máte správny titulok: „Hoci momentálne vedieme v počte nakazených Covidom-19 vo svete, stále to vychádza na jednu osobu z tisíc.“

Ďalší príklad

„Krematórium Ostrava nestíha spopolniť všetkých zomrelých, ich počet kvôli koronavírusu narastá.“ (Lidové noviny 4. 1. 2021)

Až po dočítaní prvého odseku sa dozvieme to podstatné: „V Ostrave je jediné krematórium v ​​kraji, ktorý je jedným z najľudnatejších regiónov Českej republiky.“

Kto chce, ľahko zistí, že v Moravskosliezskom kraji žije 1,2 milióna občanov, kým v susednom Olomouckom kraji, (kde majú tiež jediné krematórium), žije 632 000 občanov. Tam všetko stíhajú.

O tom, že krematória nie sú alikvótne umiestnené podľa počtu občanov, nenájdete v článku ani slovo.

Takže, pán šéfredaktor Leko, tu máte správny titulok: „Spomalenie pri spopolňovaní zomrelých v Ostrave odhalilo, že v regióne (oproti ostatným) chýbajú krematória.“

Ďalší príklad

Vo všetkých novinách: „Krajina sa stále drží v piatom, teda najhoršom stupni PES.“

Keď sa pozriete na stránky Ministerstva zdravotníctva ČR, tak zistíte, že sa ku dnešku Covidom-19 nakazilo 746 714 občanov, teda 7% populácie, a že dnes (4.1.2021) je 119 561 občanov aktívne nakazených.

Jedná sa teda o 1% nakazených z celej populácie (rozumie sa jedno percento, teda jeden zo sto ľudí). Ďalej tam tiež zistíte, že ku dnešku (4.1.2021) zomrelo 12 070 ľudí, teda 0,1% (rozumie sa jeden človek z tisícky).

Keď delíme počet nakazených Covidom-19 počtom zomrelých, tak šanca, že niekto nakazený s Covid-19 zomrie, je 1,6%.

Takže, dámy a páni, ktorí toto šírite, tu máte správny titulok: „Hoci sme v najhoršom stupni PES, je úmrtnosť nakazených stále pod 2%.“

Vybral som iba dva denníky, považované za „seriózne“. Vo všetkých ostatných médiách to ale nie je o nič lepšie, o televíznom spravodajstve ani nehovoriac.

Poznámka k politikom

A čo sa týka politikov, tak si stačí vypočuť vystupovanie odborníkov, striedajúcich sa ministrov a dnes samozvaného „hlavného vakcinológa“ Andreja Babiša – každodenne s urputnou análnosťou taktizujú, modifikujú vyhlášky tak, že zo všetkého zostáva mačkoPES.

Ako lekár sa pýtam: Koľko ľudí zomrelo a zomrie následkom mediálnej a vládnej hystérie?

Sme svedkami rekordného nárastu úzkosti a depresie, čo zhoršuje všetky rizikové faktory pre tzv. „rýchlu“ smrť, ako sú mozgové mŕtvice a srdcové infarkty.

Počet samovrážd sa strojnásobil (9.11.2020 Medical Tribune).

Ďalej je tu obmedzenie lekárskej starostlivosti „bežných“ chorôb, ako je cukrovka, zvýšený krvný tlak atď. Ďalej je tu odloženie vopred objednanej starostlivosti, napríklad vybavenie ortézy či operácie bedra, takže pacienti žijú ďalej v bolestiach.

Ďalej sú tu poškodenia detí, ktoré sú ponorené do toxického prostredia digitálnej výučby na diaľku, obmedzenie príjmov matiek, ktoré s nimi musia zostávať doma, a rozklad podnikateľského prostredia a všetkého s tým spojeného.

Netvrdím, že sa nemáme epidémii venovať. Ale páni a dámy, takto nie.

MUDr. Martin J. Stránský MD FACP
Asistujúci klinický profesor neurológie, Yale
Riaditeľ, Poliklinika Na Národní

Zdroj: badatel.net



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie