Poslanci rakúskeho parlamentu schválili povinnosť negatívneho testu do nemocníc, hotelov aj na kultúrne a športové podujatia

16.01.2021 Zdroj: infovojna.sk Zahraničie

Legislatíva by sa mohla vzťahovať aj na návštevu reštaurácií a kaviarní.

Poslanci rakúskeho parlamentu schválili vo štvrtok novelu zákona predloženú vládou, podľa ktorej bude vstup na kultúrne a športové podujatia, ako aj do nemocníc a hotelov možný len s negatívnym výsledkom testu na koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.

Novelu s pripomienkami podporili všetky parlamentne strany s výnimkou slobodných. Koaličná vláda ju vníma ako príležitosť na preklenutie obdobia, po ktorom sa bude môcť začať s očkovaním bežného obyvateľstva. Zatiaľ zostáva otvorené, pre ktoré oblasti bude test požadovaný a ktoré testy budú uznané. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera to bude závisieť od priebehu pandémie. Presnejšie ustanovenia má obsahovať príslušná vyhláška.

Legislatíva by sa mohla vzťahovať aj na návštevu reštaurácií a kaviarní. Rakúska obchodná komora už vyjadrila obavy, že dodržiavanie takéhoto nariadenia, o ktorom vláda uvažovala už začiatkom januára, by najmä v menších podnikoch nebolo možné kontrolovať.

Rakúsku sa zavedením rýchleho lockdownu vlani na jar podarilo relatívne dobre prekonať prvú vlnu padnémie. Druhý a najmä súčasný tretí lockdown však požadované zlepšenie situácie, teda dostať týždňovú incidenciu pod 100 prípadov na 100 000 obyvateľov, zatiaľ nepriniesli. V krajine navyše zaznamenali niekoľko miest s možným výskytom nového variantu koronavírusu, ktorý sa pred niekoľkými týždňami začal šíriť z Británie.

Od začiatku pandémie zaznamenali v Rakúsku viac ako 384 025 prípadov nákazy a 6921 úmrtí. Hospitalizovaných je 2086 ľudí a 361 sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Zdroj: infovojna.sk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie