Obamovci zostávajú najobdivovanejším mužom a ženou na svete. Prieskum najskôr dali urobiť v niektorej zo slovenských prieskumných agentúr

14.12.2021 Zdroj: yougov.co.uk Zahraničie

Barack Obama si tento rok udržal pozíciu najobdivovanejšieho muža na svete v medzinárodnom prieskume YouGov 2021, keď minulý rok získal pozíciu dlhoročného úradujúceho Billa Gatesa.

Michelle Obamová si už tretí rok po sebe drží pozíciu najobdivovanejšej ženy sveta.

V skutočnosti sa prvé tri miesta pre každé pohlavie od minulého roka nezmenili, pričom medzi mužmi zostal na druhom mieste obchodný magnát a filantrop Bill Gates, za ním nasleduje čínsky premiér Si Ťin-pching. Herečka a humanitárna pracovníčka Angelina Jolie je aj naďalej druhou najobdivovanejšou ženou sveta, pred treťou britskou panovníčkou kráľovnou Alžbetou II.

Tohtoročná štúdia vykonala prieskum u viac ako 42 000 ľudí v 38 krajinách a územiach, aby zostavila zoznam.

Pakistanská bojovníčka za ľudské práva Malála Júsufzajová a indická herečka Priyanka Chopra sa tento rok v rebríčku posunuli najviac, keď sa vyšplhali o päť miest na 9. a 10. miesto. V prípade Chopru to predstavuje jej doteraz najlepší výkon v sérii.

Medzi mužmi zaznamenal najväčší nárast od minula argentínsky futbalista Lionel Messi, ktorý sa vyšplhal o štyri miesta z 11. na 7. miesto, čo je jeho doteraz najvyššia priečka. Napriek tomuto rekordnému umiestneniu, ako aj jeho nedávnemu víťazstvu v Ballon D’or, Messi stále zaostáva za portugalským rivalom Cristianom Ronaldom na 4. mieste (tiež Ronaldov najlepší doterajší výkon).

Zabávačky sú v ženskom zozname výraznejšie, pričom 10 z najobdivovanejších žien sú herečky, speváčky alebo televízne moderátorky (hoci niektoré, ako Emma Watson a Angelina Jolie, sú tiež pozoruhodné svojou humanitárnou prácou). Naopak, zoznam najobdivovanejších mužov obsahuje viac ľudí z politického, obchodného a športového prostredia.

Medzi nové prírastky dvadsiatky tohto roku patria americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harris, indický hráč kriketu Sachin Tendulkar, thajská rapperka Lisa (slávna Blackpink) a novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

V tohtoročnom rebríčku sa do prvej dvadsiatky opäť dostali investor Warren Buffett, pakistanský premiér Imran Khan, indická herečka Aishwarya Rai Bachchan a čínske herečky Liu Yifei a Yang Mi.

Celkovo robili prieskum v krajinách, ktoré tvoria viac ako sedem desatín svetovej populácie. Niektoré časti sveta však boli zastúpené lepšie ako iné, a tak zvážili vplyv určitých krajín na konečné skóre a zvážili ostatné, aby globálne skóre presnejšie odzrkadľovalo rozloženie nálad vo svete celkovo.

Všetky prieskumy sa uskutočnili online.

Zdroj: yougov.co.uk



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie