Nové covidové opatrenia v ČR: Vláda je buď podplatená, alebo v nej sedia hlupáci. Alebo platí oboje!

18.11.2021 Zdroj: reflex.cz Zahraničie

V stredu minister zdravotníctva Adam Vojtech oznámil, že sa bude snažiť vo vláde presadiť takzvaný „bavorský model“ protiepidemických opatrení. Zjednodušene povedané to má znamenať, že od pondelka nebudú ako povolenie na voľnočasové aktivity platiť akékoľvek testy. Do reštaurácie, do kina, divadla, bazéna ... bude smieť len ten, kto bude proti covidu očkovaný (bez ohľadu na to, ako dávno) alebo kto v poslednom pol roku covid prekonal.

Prenesené do praxe: Ak by ste sa otestovali a mali doklad, že aktuálne nie ste infekční, do krčmy nesmiete. Ale ak ste sa napríklad na jar nechali očkovať, môžete bez ďalšieho kamkoľvek, a to aj napriek tomu, že ako všetci odborníci, tak aj sama vláda vie a uznáva, že aj očkovaní ľudia môžu byť infekční a nakaziť ďalších.

Prečo sa majú testy prestať uznávať (a to nielen tie menej spoľahlivé antigénne, ale aj PCR), keď doteraz boli považované za preukázateľné?
Zistil ponovom niekto, že sú nespoľahlivé?
Skoro dva roky sme sa teda testovali zbytočne? Koľko miliárd to stálo?
Ak nebudú uznávané negatívne výsledky testov, prestanú sa uznávať aj tie pozitívne?
Znamená to, že akékoľvek testovanie v Česku definitívne končí?

Čakať, že na to Vojtech odpovie, by bolo márne. Podľa svojej nátury sa môžete len smiať alebo plakať.

Aby toho však nebolo málo, dnes (tj o deň neskôr) premiér Andrej Babiš oznámil, že na tom istom rokovaní vlády, kde sa bude prejednávať zavedenie „bavorského modelu“, bude na programe aj opätovné povinné testovanie vo firmách. Mimochodom už je v školách.

Opäť praktický dôsledok: Pokiaľ vám vyjde v práci negatívny antigénny test (teda ten menej spoľahlivý), bude to považované za doklad o tom, že ste neinfekční a na pracovisku nemôžete nikoho nakaziť. Ten istý negatívny test (alebo aj jeho spoľahlivejšia PCR verzia) však zároveň nebude považovaný ako doklad o tom, že nemôžete nikoho nakaziť napríklad v reštaurácii.

Logiku z hľadiska protiepidemických opatrení v tom nájsť nejde, a ponúkajú sa preto len dve možné vysvetlenia: Buď vláda sľúbila niekomu dostatočný odber vakcín aj testov. Na spotrebu vakcín tlačí tým, že nebude pre voľnočasové aktivity uznávať testy, ktoré ale zároveň v práci nariadia ako povinné. Alebo je kabinet zložený z idiotov. Ťažko povedať, ktorá možnosť je horšia.

Zdroj: reflex.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie