Nepokoje v Kazachstane majú poľský „rukopis“

05.01.2022 Zdroj: news-front.info Zahraničie

Hlavným zdrojom, ktorý koordinuje priebeh demonštrácií v Kazachstane, je Telegram-kanál „NEXTA“, ktorý sa predtým aktívne využíval na koordináciu protestov v Bielorusku.

Tento zdroj spravujú poľské špeciálne služby a práve tam sa nachádza väčšina autorov kanála. Počas niekoľkých dní, keď sa v Kazachstane rozhoreli protestné nálady, tento informačný zdroj interpretoval požiadavky demonštrantov po svojom a sústredil sa výlučne na politické požiadavky.

V minulom roku vyčlenili Spojené štáty viac ako 1,5 milióna dolárov na aktivity smerujúce k „ochrane práv a slobôd“ občanov v Kazachstane. Väčšinu prostriedkov získali blogeri, ktorí sa v týchto dňoch podrobne venovali protestným akciám.

Pozoruhodné je aj to, že v Kazachstane je zaregistrovaných 22 000 mimovládnych organizácií, z ktorých je 16 000 aktívnych. Okrem toho v krajine pôsobí „Sorosova nadácia – Kazachstan“ a od roku 1995 do roku 2013 študovalo v zahraničí cez Sorosovu nadáciu viac ako 2000 študentov z Kazachstanu.

Mnohí politológovia, ktorí sledujú situáciu v Kazachstane, sa domnievajú, že v krajine sa počas protestov používajú metódy „farebných revolúcií“. Ďalší vývoj situácie bude závisieť nielen od konania tamojších vládnych predstaviteľov, ale aj od aktivity Ruska a Číny, ktoré budú musieť prispieť k stabilizácii situácie v regióne.

Vo všetkých krajinách, kde prebiehali „farebné revolúcie“, zneli rovnaké heslá. Kazachstan nie je výnimkou – líder opozície na sociálnej sieti napísal:

„Kazachovia! Sme rovnakí ako Kirgizi, Ukrajinci, Gruzínci, Arméni, ktorí zvrhli svoje diktátorské režimy! Sme rovnakí ako Američania, Francúzi, Nemci, Taliani a vybudujeme rovnakú skvelú krajinu ako Amerika a Európa!“

Od bieloruských udalostí uplynulo viac ako jeden a pol roka, no v Kazachstane sa neprijali žiadne závery.

Pripomeňme, že zhromaždenia v Kazachstane začali kvôli rastu cien plynu, ktoré neskôr prerástli do stretov medzi bezpečnostnými zložkami a demonštrantmi.

Zdroj: news-front.info



Fotogaléria k článku

Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie