Napriek zákazu otvorilo v Taliansku svoje prevádzky 50000 reštaurácií

19.01.2021 Zdroj: badatel.net Zahraničie

V piatok 15.1.2021 oznámilo okolo 50 tisíc reštaurácií po celom Taliansku, že plánujú vykonať akt obrovskej občianskej neposlušnosti tým, že napriek proti-pandemickým opatreniam otvoria svoje prevádzky.

No a počas uplynulého víkendu sa presne tak aj stalo. Reštaurácie naprieč krajinou sa znova otvorili a privítali svojich zákazníkov.

Hnutie odporu podporujú aj niektorí poslanci

Tak ako inde na svete, no prevažne v krajinách západnej Európy a Severnej Ameriky, protipandemické opatrenia zakazujúce otvorenie reštaurácií či barov silno poškodili toto odvetvie služieb.

Obzvlášť devastačne však pandemické reštrikcie zasiahli malé a stredné podniky. Minulý týždeň sa na sociálnych sieťach pod haštagom #IoOprp (Sme otvorení) rozbehlo doposiaľ najmasovejšie hnutie občianskeho odporu v Taliansku. Toto hnutie odporu podporil dokonca aj poslanec talianskeho parlamentu Vittorio Sgarbi nasledovným vyjadrením:

„Otvorte, nebojte sa, na konci ich prinútime zjesť ich vlastné pokuty.“

Samotná talianska vláda čelí v súčasnosti vážnym problémom a rozpadá sa. Nie sú vylúčené ani predčasné voľby. Tu si môžete pozrieť zopár videí, ako to v Taliansku cez víkend vyzeralo.

Video č.1

Na tomto videu môžete vidieť, ako do podniku prichádzajú policajti a žiadajú hostí, aby reštauráciu opustili. Po chvíli však zákazníci začínajú skandovať „Choďte preč!“. Následne podnik opúšťajú nie hostia, ale samotní policajti.

Video č.2

Podobne ako v predošlom videu, aj tu hostia vypískajú policajtov hromadným skandovaním „Sloboda! Sloboda! Sloboda!“

Video č.3

Toto video je bez policajtov. Majiteľ plnej reštaurácie má v úvode krátky príhovor a potom spolu s hosťami spoločne skandujú „Sloboda! Sloboda! Sloboda!“

Protesty sa šíria do ďalších krajín Európy

Protesty pod heslom „Sme otvorení!“ sa po Taliansku začali šíriť aj do ďalších európskych krajín. Ich obdoba už prebieha vo Švajčiarsku (#Wirmachenauf) či v Poľsku (#OtwieraMY).

Je dobré si pripomínať, že napriek zdaniu nezastaviteľne sa rozmáhajúceho „Nového normálu“, ten až taký nezastaviteľný nie je. Ľudia na celom svete sa stavajú na odpor ako len vedia.

A o tom to celé je. Nikdy sa nepodriadiť, nepodvoliť ani neskloniť hlavu pred nespravodlivosťou, útlakom a tyraniou.

Zdroj: badatel.net



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie