Milióny používateľov odchádza od WhatsApp

15.01.2021 Zdroj: AC24 Zahraničie

Monopolisti na Facebooku očividne prehnane stimulovali svoje požiadavky. V reakcii na ohlásené zmeny užívateľských podmienok opúšťajú milióny používateľov obľúbenú službu messenger WhatsApp patriaci Facebooku.

Zmeny pravidiel umožňujú Facebooku získať podstatne viac používateľských dát z WhatsApp. Každý, kto nesúhlasí so zmenami do 8. februára, bude z užívania aplikácie vylúčený.

Ďalším dôvodom sú rigidné cenzúrne opatrenia Facebooku. Skupina teraz podniká kroky proti najrôznejším kritikom, bez ohľadu na to, či sú zástancami odchádzajúceho prezidenta Trumpa, skeptici koronárnych opatrení alebo vedci, ktorí vyjadrujú pochybnosti o klimatickej politike. Bez rozdielu - alebo lepšie: nie bez rozdielu - správy sú mazané a účty sú dočasne blokované bez podrobnejšieho vysvetlenia.

Niekoľko alternatív k WhatsApp je k dispozícii. Telegram hlási príliv viac ako 25 miliónov nových užívateľov do 72 hodín. Platforma má v súčasnej dobe okolo 500 miliónov aktívnych užívateľov za mesiac a blíži sa hodnotám WhatsApp. "Ľudia sa už nechcú vzdať svojho súkromia pre bezplatné služby," vysvetlil ich operátor a dodal, "Telegram je najväčším útočiskom".

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg, ktorého správanie teraz zodpovedá zmesi monopolného kapitalistu a diktátora, robí to čo iní jemu podobní pred 15 rokmi. Vtedy to bol Bill Gates, ktorý sa svojím operačným systémom Windows a pripojenými produktmi Office, prehliadačom a mailovým klientom zmocnil sveta počítačov. Potom sa konkurenti prebudili a vďaka Linuxu, OpenOffice a prehliadačom, ako je Firefox, sa v niektorých prípadoch objavili výrazne lepšie alternatívy.

Bude zaujímavé sledovať reakcie monopolistu Zuckerberga. Mohol by pozastaviť zmeny podmienok a obmedziť cenzúrne opatrenia - alebo by mohol pokračovať a riskovať, že používatelia opustia hlavný projekt Zuckerberga, teda samotný Facebook.

Zdroj: AC24



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie