Kverulant.org: Znepokojivé fakty o elektromobiloch

21.01.2021 Zdroj: outsidermedia.cz Zahraničie

O elektromobiloch dostáva verejnosť často len "politicky korektné" správy. Často sú to správy veľmi skresľujúce a zamlčujúce to podstatné. Zrejme len odborníci napríklad vedia, že malé elektromobily rozhodne neprispievajú k zníženiu skleníkových emisií a elektromobily s dojazdom 500 kilometrov situáciu ešte zhoršujú. To tvrdí prof. Ing, Jan Macek, DrSc., Z ČVUT v rozhovore pre všeobecne prospešnú spoločnosť Kverulant.org.

Ak by elektromobily mali hrať v doprave naozaj významnú rolu, bude to vyžadovať kapacitu niekoľkých temelínských blokov. To však nie sú zďaleka jediné fatálne úskalia tohto konceptu. K tomu, aby bola elektrická energia dopravená do nabíjačiek, budú potrebné ďalšie stamiliardové investície. Batériu elektromobilu si doma cez noc úplne nedobijete a pri rýchlonabíjaní účinnosť nabíjania ľahko klesne aj pod 50 percent. A ak budeme ďalej dovážať lacné batérie z Číny, a nič iné nám dosť dobre nezostáva, tak kúpi elektromobilu rozhodne neprispievajú k zníženiu skleníkových emisií. Viac už v rozhovore s prof. Ing Jánom Mackom, DrSc., Prodekanom ČVUT pre vedu a výskum a čelným predstaviteľom Ústavu automobilov, spaľovacích motorov a koľajových vozidiel ČVUT.

Len v ČR vynakladáme miliardy na to, aby priemerné globálne teploty v roku 2050 nevzrástli o 2° C, hoci len o 1,5° C oproti hodnotám pred priemyselnou revolúciou. Kverulant je presvedčený, že je to nezmyselný cieľ. Je tiež evidentné, že spôsoby vedenia tohto boja sú neúčinné a drahé. Hypotéza globálneho otepľovania v dôsledku ľudskej činnosti nikdy nebola potvrdená. Naopak celá rada argumentov svedčí proti nej. Napriek tomu zmanipulovaní školáci štrajkujú proti klimatickým zmenám a Európsky parlament vyhlásil stav klimatické núdze. Kverulant je presvedčený, že rovnako ako v prípade biopalív nejde o nič iné ako v mene ekologického džihádu ovládať a okrádať obyčajných ľudí. Cieľom jeho kauzy Nezmyselný a drahý boj proti CO2 je významne prispieť k zmene tohto samovražedného kurzu.

Ing. Vojtěch Razima, riaditeľ a zakladateľ neziskovej organizácie Kverulant.org

Zdroj: outsidermedia.cz



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie