Kľúčové slová z Putinovej tlačovej konferencie po rusko-americkom samite

19.06.2021 Zdroj: ria.ru Zahraničie

Vladimir Putin odpovedal na otázky novinárov po rusko-americkom samite v Ženeve. Kľúčové vyhlásenia prezidenta sú v materiáli agentúry RIA Novosti.

Veľvyslanci sa vracajú do práce

Hlava štátu poznamenala, že rokovania s Joeom Bidenom prebehli „dobre“, nedošlo k nepriateľstvu, stretnutie sa nieslo v „zásadovom duchu“.

„Asi všetci sú oboznámení s témami: strategická stabilita, kybernetická bezpečnosť, regionálne konflikty, obchodné vzťahy - áno, hovorili aj o spolupráci v Arktíde - teda, to je približný výpočet,“ dodal Putin s tým, že otázka Ukrajiny bola tiež spomenutá.

Ako prezident poznamenal, spolu s Bidenom sa dohodli, že v nasledujúcich dňoch sa ruskí a veľvyslanci USA Anatolij Antonov a John Sullivan vrátia za prácou do Washingtonu a Moskvy.

"Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie a americké ministerstvo zahraničia začnú konzultácie o celom rozsahu spolupráce na diplomatickej ceste. Je o čom hovoriť, nahromadilo sa toho veľa. Zdalo sa mi, že obe strany, vrátane Američanov, sú odhodlaní hľadať riešenia.“

O obvineniach z kybernetických útokov

Na otázku o kybernetických útokoch, ktoré údajne pochádzajú z Ruska, Putin podal informácie, ktoré podľa neho nie sú pre širokú verejnosť známe.

"Z amerických zdrojov vyplýva, že najväčší počet kybernetických útokov na svete sa uskutočňuje z kyberpriestoru Spojených štátov. Na druhom mieste je Kanada. Potom existujú dve latinskoamerické krajiny. A potom Veľká Británia. Rusko je v je uvedený tento zoznam krajín, z ktorých kyberpriestoru sa uskutočňuje najväčší počet kybernetických útokov rôzneho druhu.“

Ako prezident poznamenal, on a Biden sa dohodli na začatí konzultácií o kybernetickej bezpečnosti. Podľa Putina dostalo Rusko v roku 2020 od USA desať žiadostí o hackerské útoky a na všetky odpovedalo. Washington zasa minulý rok nereagoval na žiadne zo 45 relevantných moskovských otázok.

Pár poznámek k „mezírkám v informacích“ o schůzce Biden-Putin

Spolupráca v Arktíde je možná

Putin je presvedčený, že Rusko a USA môžu a mali by v Arktíde spolupracovať, účastníci summitu podrobne diskutovali o tejto otázke v širokom formáte.

Putin zároveň zdôraznil, že vyhlásenia americkej strany o militarizácii regiónu nemajú vôbec žiadny základ.

"My tam nerobíme nič iné, čo by nebolo za Sovietskeho zväzu, obnovujeme zanedbanú infraštruktúru, ktorá bola niekde úplne zničená. Áno, robíme to na modernej úrovni. Vojenská aj pohraničná infraštruktúra a tiež nová, čo tam nebola - infraštruktúra súvisiaca s ochranou prírody. Vytvárame tam primeranú základňu pre ministerstvo pre mimoriadne situácie, čo znamená možnosť záchrany ľudí na mori, pokiaľ na to príde, nedajbože. Alebo ochranu životného prostredia.“

Bidenove ostré poznámky

Putin novinárom povedal, že potom, čo prezident Biden o ňom urobil ostré vyhlásenia, uskutočnili telefonický rozhovor.

„Prezident Biden mi zavolal, vysvetlili sme si to, tieto vysvetlenia ma uspokojili, ponúkol mi stretnutie - toto je jeho iniciatíva, stretli sme sa. <...> Všetko, čo sa v našich krajinách deje, tak či onak, je zodpovednosťou politickej strany a vedenia <...> Vezmite si Afganistan. 120 ľudí tam bolo zabitých jednou ranou, svadobčanov. Povedzme, že ide o chybu, aj to sa stáva. Ale streľba z dronov alebo vrtuľníkov zjavne do civilistov v Iraku - čo je to? Kto je za to zodpovedný? Kto je vrah?“

O situácii na východe Ukrajiny

Putin, keď hovoril o situácii na Ukrajine, poznamenal, že Rusko má iba jednu povinnosť - vykonávanie minských dohôd. Pripomenul, že v novembri 2020 Kyjev predstavil svoje plány na vykonávanie týchto dohôd.

"Čo ponúkla Ukrajina? Ponúkla prvý krok k návratu ukrajinských ozbrojených síl na miesta ich stáleho nasadenia. Čo to znamená? To znamená, že ukrajinské jednotky musia vstúpiť na Donbass. Po prvé. Po druhé, navrhli uzavrieť hranicu medzi Ruskom a Ukrajinou v tejto časti. A tretie je usporiadanie volieb tri mesiace po týchto dvoch krokoch." 

Predseda zdôraznil, že tieto návrhy nemajú nič spoločné s minskými dohodami.

O Navaľného uväznení

Na otázku novinárov o uväznení Alexeja Navaľného Putin pripomenul, že podmienečne odsúdený sa po prepustení z nemeckej nemocnice nehlásil.

"Neobjavil sa, ignoroval požiadavku zákona, bol zaradený na zoznam hľadaných. Keď o tom vedel, prišiel. Vychádzam z toho, že chcel, zámerne šiel k tomu, aby bol zadržaný. Urobil, čo chcel, tak čo tu môžete hovoriť.“

O pokusoch USA zadržať Rusko

"USA vyhlásili Rusko za svojho nepriateľa a protivníka. Kongres to urobil v roku 2017, v právnych predpisoch USA boli prijaté ustanovenia, podľa ktorých musia USA dodržiavať pravidlá a poriadok demokratického riadenia v našej krajine a podporovať politické organizácie. Toto je v americkom jazyku zákon. Teraz si položme otázku: ak je Rusko nepriateľom, aké organizácie podporí Amerika v Rusku? Myslím si, že nie tie, ktoré Rusko posilňujú, ale tie, ktoré ho brzdia. To je cieľom USA"

Uznanie médií ako zahraničných agentov

Prezident tiež porovnal príležitosti pre novinárov v Rusku a USA. Poznamenal, že kanál RT vyhovuje všetkým požiadavkám amerického regulátora.

"Russia Today spĺňa všetky požiadavky amerického regulačného orgánu a zákona, je tam príslušne registrovaný a tak ďalej a tak ďalej. Aj keď vytvárajú dosť veľa problémov s náborom personálu, s finančnými transakciami a tak ďalej.“

 

Zdroj: ria.ru



Mohlo by vás tiež zaujímať
Najčítanejšie